Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Hőségriadó

2007.07.15. 21:30 Orosz Viktória

A hőségriadót 3 féle fokozat alapján különböztethetjük meg:

- Az első fokozatot akkor adja ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 Celsius fokot, ez ugyanis a halálozás körülbelül 15 százalékos növekedését valószínűsíti.
- A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet legalább három egymást követő nap várhatóan eléri vagy meghaladja a napi 25 fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A készültségi jelzés elrendelésekor az OTH tájékoztatja a társhatóságokat - az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az Országos Mentőszolgálatot.
- A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot, ami körülbelül 30 százalékos napi halálozás-növekedésnek felel meg.

Magyarországon jelenleg 3. fokozatú készültség van elrendelve. A riasztási lánc az Országos Meteorológiai Szolgálattól indul, amely folyamatosan tájékoztatja az ÁNTSZ-t a várható időjárásról. Ez alapján rendeli el az országos tiszti főorvos a hőségriadót. Az ÁNTSZ tartja a kapcsolatot a kórházakkal, a háziorvosokkal, a védőnői szolgálattal. Szükség esetén az ÁNTSZ értesíti az önkormányzatokat is.
Legnagyobb veszély a melegben a kiszáradás, hőguta és a napszúrás. A védekezésben a legfontosabb, hogy a déli és kora délutáni órákban lehetőleg ne menjünk ki a napra illetve:
- Kiszáradás ellen bőséges folyadék fogyasztással(min. 2 liter) védekezhetünk. Kifejezetten ajánlott az ásványvíz, amely pótolja az ásványi- anyagokat és sókat. 
- Hőguta megelőzése lehet, ha meleg időben szellős, lehetőleg természetes anyagú, nem feszes ruhát viselünk, így a hőleadási zavart könnyebben elkerülhetjük. Sokáig ne tartókodjunk a napon, vagy meleg helyen, hogy ne melegedjen fel a szervezet.
- Napszúrás általában a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, s az agy felmelegedése váltja ki. Főbb tünetei:fejfájás, szédülés, hányinger, egyensúlyzavar. Súlyos esetben akár halálos is lehet, ezért komolyan kell venni. Ezért kerüljük a tűző napot, ha mégis napra mennénk viseljünk kalapot, vagy kendőt.

Találtam ehhez kapcsolódóan egy nagyon jó cikket(megelőzés,kezelés,általános leírások)

Szólj hozzá!

Címkék: hőség hőguta napszúrás kiszáradás

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr4118528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.