Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Tumorfestés

2007.07.17. 14:02 Orosz Viktória

A Seattle Gyermekkórház és Kutatóintézet munkatársai egy olyan új, illumináción alapuló eljárást hoztak létre,- Dr. James M. Olson vezetésével- mely a daganatot az MRI-nél 500-szor hatékonyabban mutatja meg a sebész számára. A chlorotoxin (Cy5.5) egy olyan fluoreszkáló molekula, mely infravörös tartományhoz közeli energiájú fotonokat bocsát ki. Az anyagot a tumorba adva a sebész a műtét közben gyakorlatilag látja, hogy hol húzódik a határ a daganat és az ép szövet között. A kutatók egereken végzett kísérletek során sikeresen el tudtak különíteni egy alig 1 mm átmérőjű daganatot a körülötte levő ép szövettől. A Cy5.5 beadás után pár órával aktiválódik, és perceken belül elkezd kapcsolódni a daganatsejtekhez. A jelenleg használatos kontrasztanyagokkal szemben, melyek csak néhány percig használhatóak, a Cy5.5 két hétig illuminálja a daganatsejteket.

Ez a módszer különösen jól alkalmazható a rosszindulatú agydaganatok esetében, mivel az ilyen műtétek 80 százaléka esetében a sebészi reszekciós szél mentén a daganat kiújulása tapasztalható. Az MRI a daganatot akkor tudja megjeleníteni kép formájában, ha legalább egymillió sejt van együtt. Az új módszer számára már alig 2000 sejt is elég a megjelenítéshez, azaz gyakorlatilag 500-szor hatékonyabb az MRI-nél. Bár a módszer több daganat esetében is használható, a leginkább mégis az agydaganatok esetében használják. Az eddig elvégzett vizsgálatok egerek esetében igazolták a módszer hatékonyságát, így a közeljövőben klinikai vizsgálatok segítségével próbálják a kutatók meghatározni, mennyire használható az eljárás emberek esetében is. Emellett a kutatók úgy vélik, hogy a módszert fel lehet használni a bőr, a nyelőcső, a vastagbél, és a tüdő daganatos elváltozásainak minél korábbi felismeréséhez, valamint a daganatok körüli nyirokcsomók áttét-tartalmának igazolásához.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás agy sebészet daganat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr5119662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása