Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Emlőrák ellen segítenek a magzati sejtek

2007.11.11. 17:43 Orosz Viktória

Az anyaságnak több eszmei értéke van, ezek közül az egyiket azonban biostatisztikai kutatások is alátámasztják: a gyermeket váró nők között kevesebb mellrák alakul ki. A Washington Egyetem és a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói úgy vélik, hogy megtalálták annak az okát, hogy miért tűnnek statisztikailag is védettnek az emlőrákkal szemben azok a nők, akik gyermeket hoznak a világra. Állításuk szerint a baba születésekor az anya keringésébe jutott magzati őssejtek fejtik ki védő hatásukat.
Azt az állapotot, amikor a magzati sejtek hosszú ideig képesek az anya szervezetében sértetlenül megmaradni, mikrokimérizmusnak hívják. Bár a kutatók eddig úgy vélték, hogy ennek az állapotnak az autóimmun folyamatok elindításával csak negatív hatásai vannak, most úgy tűnik, hogy az anyai szervezet egyfajta készültségi állapotba kerül a daganatsejtekkel szemben.
Feltételezésük bizonyítása céljából 82 nő közreműködésével vizsgálatot folytattak. A résztvevők közül 35 esetben diagnosztizáltak emlőrákot. A vizsgálat ideje alatt a nők kétharmada gyermeket hozott a világra, háromnegyedük legalább egy fiúnak adott életet. A kutatók vérmintát vettek az anyáktól és azokban férfi DNS-re utaló jeleket kerestek. Választásuk azért esett éppen erre, mert normális esetben a nők vérében nem fordul elő Y kromoszómát tartalmazó sejt.
Az emlőrákos nők között öt mintában találtak férfi DNS-t. Hárman közülük korábban szült gyermeket, egyikük abortuszon esett át, az ötödik pedig soha nem is tudott arról, hogy terhes lett volna. Összesítve az emlőrákos csoportban 14 százalékos volt a férfi DNS előfordulása a mintákban, míg ez 43 százalék volt a nem daganatos csoportban.
„Kutatásunk során azt tapasztaltuk, hogy az anyai keringésben sokáig megmaradó magzati eredetű őssejtek egyfajta gátat jelentenek az emlőrák kialakulásával szemben. A természet ezen képessége azért is lenyűgöző, mivel az orvosok évekig úgy kezeltek bizonyos daganatokat, hogy egyik emberből sejteket ültettek át a másikba.” – fejtette ki Dr. Vijayakrishna K. Gadi, a kutatócsoport vezetője.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség szülés őssejt daganat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr98225480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása