Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Szőlőporral a vastagbélrák ellen

2007.11.16. 16:56 Orosz Viktória

A Kalifornia Egyetem Chao Family Rákkutató Központ munkatársai felfedezték, hogy a szőlő por formájában, alacsony adagban is képes a vastagbélrákra hajlamosító géneket gátolni.
A vastag- és végbélrákok (colorectalis rákok) gyakorisága évről évre emelkedik, jelenleg évente kb. félmillió ember hal meg ezen betegség miatt. Dr. Randall Holcombe munkatársaival nemrég felfedezte azonban, hogy szőlőből gyorsfagyasztásos szárítás során létrehozott por már alacsony dózisban is képes olyan gének gátlására, melyek korábbi kutatások alapján a nem öröklődő colorectalis rák kialakulására hajlamosítanak. A kutatók laboratóriumi körülmények között bebizonyították, hogy a szőlőből származó resveratrol megakadályozza a daganat Wnt jelátviteli úton keresztül történő kifejlődését.
Ezt követően a kutatók önkéntes colorectalis daganatos betegek egyik csoportjának naponta 20 mg resveratrolt adtak kapszulában, a második csoport naponta 120 mg vízben oldott szőlőport ivott, míg a harmadik csoportba került betegek 80 mg-nyit ittak vízbe feloldva. Bár a betegek által elfogyasztott hatóanyagok a már meglévő daganatokat érdemben nem befolyásolták, a vastagbél nyálkahártyájából vett szövettani minták elemzése azt mutatta, hogy a második csoportban csökkent a legjobban a sejtek Wnt jelátviteli útjának aktivitása, akár a magasabb dózisú oldat, akár a kapszula kisebb hatást ért el ezen a téren.
„Egyelőre nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mi az oka annak, hogy csak az alacsony adag esetén tapasztaltunk kedvező hatást, csak feltételezzük, hogy a bevitt hatóanyagnak dózistól függően eltérő hatásai lehetnek. A kapott eredmény azonban mindenképp nagyon izgalmas, mivel egyértelműen bizonyítja, hogy a colorectalis rák kialakulására leginkább hajlamosító jelátviteli út, a Wnt gátolható a szőlőben található hatóanyag segítségével.” – fejtette ki Dr. Holcombe.
A resveratrol a szőlő héjában, a borban valamint a mogyoróban is megtalálható, viszont valószínű, hogy hatékonyságához egyéb anyagok is szükségesek, mivel önmagában adva nem bizonyult hatékonynak. A kísérlet során alkalmazott 80mg-os adag megfelel egy fél pohár borban vagy kb. fél kilogramm szőlőben található mennyiségnek. A kutató egyik korábbi felmérése már rámutatott arra, hogy a résztvevő 499 colorectalis rákos beteg között nagyobb volt a túlélési arány azoknál, akik még a daganat kifejlődése előtt mértékletesen fogyasztottak bort. A rendszeresen kis mennyiséget fogyasztók között ugyanis a diagnózis felállítását követő 10. évben a betegek háromnegyede még életben volt, míg a bort nem fogyasztóknál csak kevesebb, mint a fele. Ezek alapján a kutatók egy szélesebb körű klinikai vizsgálatot akarnak indítani, mely a rendszeres szőlőfogyasztás daganatmegelőző hatását lesz hivatott vizsgálni.
Forrás: Medipress
 

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs szőlő daganat vastagbél

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr64231331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása