Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kilökődést gátló őssejt

2007.12.28. 21:35 Orosz Viktória

A Nemzetközi Őssejtkutató Intézet munkatársai nemrég olyan embrionális őssejtekből származó sejtvonalakat hoztak létre, melyek utat nyithatnak olyan sejtátültetésekhez, melyek nem váltanak ki immunválaszt a befogadó szervezetben.
„A kutatás során egy teljesen új megközelítést alkalmazva olyan sejteket sikerült létrehozni, melyek segítségével hamarosan igen sok embert fogunk tudni gyógyítani. Bár jelenleg is vita tárgyát képezi az, hogy külön-külön minden beteg részére létrehozzunk őssejteket, azonban ez a kezelési elképzelés a hatalmas költségigény miatt irreálisnak tűnik. Ehelyett olyan sejteket célszerű létrehozni, melyek segítségével sok embert lehet meggyógyítani anélkül, hogy bármiféle immunológiai probléma felmerülne. És ennek a közleménynek a megjelenése arról tanúskodik, hogy igen nagy előrelépést sikerült ezen a téren elérni.” – fogalmazott Dr. Ian Wilmut, aki az Edinburgh Egyetem kutatójaként a közleményt megjelentető Cloning & Stem Cell folyóirat főszerkesztője, majd folytatta: „A jelenlegi őssejteket felhasználó kezelési módok egyik legkomolyabb hátulütője az immunreakció kialakulása, azonban ezek az őssejtek képesek úgy beépülni a gazdaszervezetbe, hogy ne okozzanak kilökődési reakciót. Azonban további vizsgálatok szükségesek annak igazolására, hogy az újfajta őssejtek képesek immunreakció nélkül helyettesíteni a különböző degeneratív (fokozatos leépüléssel járó) betegségek során elvesztett sejteket.”
Dr. Elena S. Revazova munkatársaival sikeresen hozott létre emberi eredetű petesejtek aktiválása során olyan őssejteket, melyek az emberi embrionális őssejtek felszíni markereit és tulajdonságait hordozzák. Az így létrehozott négy őssejtekből álló sejtvonalra jellemző, hogy a felszínükön homozigóta HLA-t (humán leukocyta antigént) hordoznak. Ez pedig lehetővé teszi, hogy mind a donor, mind pedig a befogadó szervezet antigénjei megegyezzenek, ami pedig az immunreakció kialakulásának esélyét csökkenti. A másik lényeges momentum a sejtek előállításával kapcsolatban, hogy azok nem embriókból (megtermékenyített petesejtekből) jönnek létre, hanem megtermékenyítetlen petesejtekből, így etikai kérdések felmerülésétől sem kell tartani.
Forrás:Medipress 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás őssejt

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr19277709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.