Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Az év kórháza - 2007

2007.10.14. 16:53 Orosz Viktória

Idén is megrendezték "Az év kórháza" címmel, hazánk kórházainak versenyét.
Szavazni egy-egy kórházra 5 kategóriában lehet: Orvos-szakmai ellátás, Ápolás- és szakszemélyzet, Infrastruktúra, Ellátás, Környezet és tisztaság. 1-től 5-ig lehet értékelni kategóriánként. Tavaly az abszolút győztes a PTE ÁOK OEC Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Intézet lett, 5 kategóriából 4nél ez a kórház vitte a pálmát. Egyedül az Ápolás- és szakszemélyzet kategóriában csúszott le a 2. helyre, ott a Országos Sportegészségügyi Intézet nyert.





Miért is érdemes szavazni az általunk jónak tartott kórházra?

Az erkölcsi elismerés mellett egy olyan díjjal is támogatni szeretnénk a legjobbakat, mely az ott dolgozók mindennapi munkáját segíti. Úgy gondoljuk, a mai információs társadalomban elengedhetetlen, hogy a kórházak számítástechnikai felszereltsége lépést tartson a fejlődéssel, ezért a HáziPatika.com és a program szponzorai jóvoltából a nyertesek korszerű számítógépes konfigurációkhoz jutnak egymillió forint összértékben.
A januárban tartandó eredményhirdetésen és ünnepélyes díjkiosztón mind az öt kategóriában megjutalmazzuk a legjobbakat.
Az abszolút győztes pedig az értékes nyeremény mellett egy évig viselheti a megtisztelő és reményeink szerint rangos elismeréssel járó "Az év kórháza 2007" címet.

1 komment

Címkék: szavazás díj év kórháza

Matematika alapú immun-modell

2007.10.13. 18:12 Orosz Viktória

A Biológiai Tudományok Kutatóintézetének munkatársai egy matematikusok által vezetett nagyszabású projektbe kezdtek. Céljuk az immunrendszer matematikai alapú általános modelljének elkészítése, mely közös kiindulópontként jelentős mértékben fogja segíteni az egymással párhuzamosan végzett kutatások közötti kommunikációt.-tudtuk meg a Medipress forrásából. 

A kutatók megvizsgálják, hogy az immunrendszer különböző sejtes elemei hogyan dolgoznak egymás mellett, és az így kapott információkat próbálják matematikai nyelven megfogalmazni és egy számítógépes modellt létrehozni. A kutatók reményei szerint a modell lehetőséget teremt majd arra, hogy különféle kutatási területű tudósok egymással együtt tudjanak működni. Az immunrendszer az emberi szervezet egyik legbámulatosabb és legösszetettebb rendszere, melyet még a tudósok sem ismernek teljes mértékben. Az immunrendszerrel foglalkozó immunológia hagyományosan a minőségi tudományokhoz tartozott, azaz a sejtes és a molekuláris összetevők megismerésére és azok működésének meghatározására törekedett. Ahhoz azonban, hogy pontosan meg tudjuk érteni, miként működik a rendszer, az elemeket összességében, mennyiségileg kell vizsgálni.
"A valós idejű térbeli képmegjelenítő eszközök segítségével követhetővé vált paraziták egy alapjaiban új szemléletet hoznak az immunrendszer kutatásába. Ezek segítségével egyszerre tudjuk vizsgálni az immunválasz létrejöttét szabályozó sejteket, az általuk termelt fehérjék és egyéb jelzőanyagok mennyiségét, eloszlását, azok hatásait, melyre néhány évvel ezelőtt még remény sem volt. Az immunológia matematikai alapokra helyezése mindenkinek segíteni fog megfelelő módon értékelni a kutatás során kapott eredményeket, valamint segít feloldani az ellentmondásokat. De mindamellett lehetőséget teremt újabb és átfogóbb vizsgálatok elvégzésére, melyek alapján összeállhat a nagy kép az immunrendszer pontos működéséről" - fejtette ki Dr. Carmen Molína-Paris, aki a Leeds Egyetem kutatójaként a munka egyik irányítója.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás fejlesztés

TBC - géntérkép

2007.10.12. 18:30 Orosz Viktória

Ezzel fontos lépést tettek a fertőző betegség elleni gyógyszerek kifejlesztése felé. A dél-afrikai szakemberek egy hét alatt végezték el a munkát amerikai technológiával és a dél-afrikai kormány támogatásával. Ám nem ez az első eset, hiszen korábban más törzsekről már készültek géntérképek. A  tbc-nek vannak rendkívül veszedelmes, úgynevezett multirezisztens, azaz a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekkel szemben ellenálló törzsei, és vannak úgynevezett kiterjedten rezisztens, azaz több gyógyszerrel szemben ellenálló törzsei, ez utóbbiakból több száz ismeretes, és ezek egyikét térképezték fel genetikailag a legutóbb. Ez annyit jelent, hogy ez a géntérkép csupán erre az egy törzsre érvényes, a többire valószínűleg nem - mutatott rá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes osztályának vezetője, Mario Raviglione. Becslések szerint Dél-Afrikában 330 ezer ember szenved tébécében, s közülük hatezret a multirezisztens törzs betegített meg. A kiterjedten rezisztens törzs világszerte előfordul, így például Kelet-Európában, Oroszországban, de az Egyesült Államokban is.
Forrás/MTI/

Szólj hozzá!

Címkék: genetika tbc géntérkép

A beteg szív alkalmazkodása a műtéthez

2007.10.10. 16:34 Orosz Viktória

A beteg szív nagyobb eséllyel viseli el a műtét okozta megpróbáltatásokat - derült ki egereken végzett kísérletekből. A brit kutatók remélik, hogy a pontos kémiai folyamatok megértése révén gyógyszerekkel is kiváltható lesz ez az alkalmazkodás.

Nagy-Britanniában évente 30 ezer bypass műtétet hajtanak végre, amely során a veszélyesen elvékonyodott szívkoszorúereket kicserélik az általában a beteg lábából kivett erekre. A beavatkozás idejére a szívet leállítják, ami miatt a szövet károsodhat. A Bristoli Egyetem kutatóinak eredményei azonban azt sugallják, hogy a károsodott szívben olyan folyamatok játszódnak le, amelyek segítenek minimalizálni a károkat. A kísérletekben génmódosított egerek szerepeltek, amelyek szívében a zsírban gazdag étrend hatására az emberben megfigyeltekhez hasonló elváltozások mennek végbe. A rágcsálók másik része a szokásos növényi táplálékot kapta, így szívük egészséges maradt. Amikor szívműtétet hajtottak végre az állatokon, azt figyelték meg, hogy a "szívbeteg" példányok szíve jobban tűrte a beavatkozás okozta stresszt, mint az egészséges egereké. A kutatást vezető Saadeh Suleiman elmondta: "A szív egy nagyon okos szerv, szerintünk rendelkezik azzal a képességgel, hogy kémiai úton reagáljon a betegségek miatti károsodásra." A professzor hozzátette: igyekeznek megtalálni ezeket a működési csatornákat, amelyek stimulálásával segíthetnek a szívműtét előtt álló embereken. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: sokkal jobb egészséges étkezési szokásokkal megelőzni a bajt, és elkerülni a műtétet.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás szív műtét

Orvosi Nobel 2007

2007.10.08. 15:54 Orosz Viktória

Két amerikai és egy brit állampolgárságú kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta a 2007. évi orvosi Nobel-díjat, az őssejtkutatás terén elért eredményeiért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Institut illetékes bizottsága. Az indoklás szerint a testület a magzati őssejtek felhasználásával egereknél végrehajtható genetikai módosítások területén elért, áttörő jelentőségű felfedezésekért ítélte oda a legtekintélyesebb tudományos kitüntetést.

Szólj hozzá!

Címkék: őssejt nobel

süti beállítások módosítása