Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Miért télen támad az influenza?

2008.03.03. 18:02 Orosz Viktória

Az influenza vírusok a hidegebb hónapokban zsíros védőréteggel vonják be magukat, amelyek megóvják őket a különböző külső behatásoktól - ez lehet a magyarázata annak, miért gyakoribbak az influenzás megbetegedések télen. Ez a vajszerű védőréteg az emberi légutakban lebomlik, így a vírus könnyedén meg tudja fertőzni az egészséges sejteket-állítják az Országos Egészségügyi Intézet kutatói.

"Mint egy cukorka a szájban, úgy olvad le a zsíros védőréteg a vírusról - nyilatkozta Joshua Zimmerberg, az Országos Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet (NICHD) munkatársa, a kutatás vezetője - A vírus csak ebben a folyékony formában képes a sejtek megfertőzésére."

Szakértők régóta kutatják az okát, miért gyakoribbak a légúti megbetegedések (elsősorban az influenza) a hidegebb hónapokban. Az eddigi magyarázatok-ilyenkor az emberek többet tartózkodnak bent, ezért a vírusok jobban tudnak terjedni, a napsugarak nyáron elpusztítják a vírusokat-a tudósok szerint nem elég meggyőzőek.

A Nature Chemical Biology című lapban most megjelent tanulmány az influenza elleni küzdelem új távlatait fedheti fel. "Az új tudás birtokában hatékonyabban küzdhetünk az influenza ellen - nyilatkozta Duance Alexander, az NICHD igazgatója - Most, hogy tudjuk, hogyan védekezik a vírus, új és hatásosabb szereket fejleszthetünk ki ellene."

Zimmerberg és kollegái magmágneses rezonancia vizsgálattal gyűjtöttek adatokat a vírust körülvevő védőburokról. A vírusok önmaguktól nem képesek a szaporodásra, ezért egészséges sejteket támadnak meg, és alakítják őket vírusokká. Az influenza membrán-szerű külső burkát használja más sejtek megtámadására. Saját genetikai állományát a sejtbe juttatva valóságos vírus-gyárrá változtatja az egészséges sejteket.

A vírus egész felületén található fehérje a hemagglutinin, amely a vírus belsejében folyékony állapotban található. "Ez a fehérje 4-től egészen 40 fokig szilárd tud maradni" - nyilatkozta Mr. Zimmerberg.

Melegebb napokon a vírusok védőrétege elbomlik, és a vírus, hacsak nem egy élőlény belsejében van éppen, elpusztul. Hidegben a kemény zsírréteg még bizonyos tisztítószereknek is ellenállhat, ezért különösen nehéz a kórokozó elleni védekezés.

Az influenza, és a hozzá hasonló légúti megbetegedések köhögés, tüsszentés és beszéd útján terjednek, de érintés által is el lehet kapni őket.

Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: vírus influenza

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr51363797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása