Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Vérteszt Alzheimer- és Parkison-kórra

2008.04.10. 18:02 Orosz Viktória

Egy olyan új vérvizsgálati tesztet bocsáthatnak útra idén nyáron, amellyel korán diagnosztizálhatóvá válhatnak a neurodegeneratív betegségek és így el lehetne velük különíteni a Parkinson-kórt az Alzheimertől – jelent meg a Chemistry & Industry című lapban.  Az oklahomai székhelyű Power3 Medical Products proteomkutató („proteomics” a genomkutatás [genomics] analógiájára) cég nyilatkozata szerint a NuroPro nevű teszt eladását tervezik. Ez lenne az első diagnosztikus értékű teszt a neurodegeneratív betegségekkel kapcsolatban a piacon, először Görögországban a harmadik negyedévben, további tervként az amerikai piacra is eljuthat a harmadik negyedév végén vagy az év végén.
„Jelenleg a piacon nem áll rendelkezésre diagnosztikus teszt a neurodegeneratív betegségekkel kapcsolatban – a diagnózis jelenleg egyedül a tünetek klinikai diagnózisán alapszik.”- közölte Steve Rash vezérigazgató.
A Power3 a vérben található számos fehérjét azonosított és szabadalmaztatott, amelyek neurodegeneratív betegségekkel hozhatóak összefüggésbe. A NuroPro teszt 59 fehérje biomarkert mér, amelyek relatív szinte segítségével szerintük megkülönböztethető a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS, amelyet Lou Gehrig-kórnak is hívnak), vagy megállapítható, hogy ki betegség-mentes. A teszt rendkívül pontos, több mint 90 százalékos specificitással és szenzitivitással, Rash szerint.
Noha Kieran Breen, a Parkinson-kór Társaság kutatási igazgatója is kifejezetten hasznosnak véli a tesztet a betegség progressziójának nyomonkövetése és a gyógyszerek hatékonyságának megállapítása terén, egyben óvatosságra is int: „Annak ellenére, hogy a teszt ígéretesnek tűnik, nagyobb vizsgálatokra van még szükség, mielőtt meg lehetne erősíteni azt, hogy segít-e a diagnózis felállításában.”
Susan Sorensen, az angliai Alzheimer Társaság kutatási vezetője szerint: „Az Egyesült Királyságban 700 000 ember küzd dementiával, 62 százaléknak Alzheimer-kórja van, és ez a szám több mint egy millió fölé fog emelkedni 20 éven belül. Egy hatékony vérteszt a diagnosztizáltak és családjaik számára lehetőséget nyújtana a súlyos betegségre való felkészülésre és hogy a jövőjükkel kapcsolatban fontos döntéseket hozhassanak.”
„A proteomkutatás néven ismert módszer magába foglalja a vérben előforduló fehérjék vizsgálatát is, ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, hogy a fehérjék mely alcsoportja felelős az Alzheimer-kór döntő jeleiért. Egyesek szerint az Alzheimer-kór például túl összetett ahhoz, hogy ilyen módon azonosítható lehessen.”
Jelenleg is folyik két validációs vizsgálat az arizónai Cleo Roberts Klinikai Kutatóközpontban (USA) és a Thesszaloniki Kutatóközpontban (Görögország).

Forrás: Medipress
 

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia alzheimer parkinson

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr13420075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása