Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A B3-vitamin csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit

2008.11.11. 09:09 Orosz Viktória

A recept nélkül kapható vitamin nagy dózisa Alzheimer-kóros egereken megakadályozta a memória csökkenést és a Kaliforniai Egyetem kutatói most embereken akarják vizsgálni, hogy milyen hatása van a szernek.-írja a Medipress.

A nikotinamid, a B3-vitamin egyik fajtája, vízben oldódó vitamin. Általában biztonságosan szedhető, bár nagyon magas dózisban alkalmazva toxikus mellékhatásai is lehetnek. Klinikai kísérletek igazolták, hogy jótékony hatással van a cukorbetegség szövődményeire, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami bizonyos bőrbetegségek kezelésében nyújthat segítséget.  

A nikotinamid az ún. hiszton deacetiláz (HDAC) gátlók közé tartozik, amelyekről rágcsálókon végzett kísérletekkel kimutatták, hogy védő hatással vannak a központi idegrendszerre Parkinson-kórban, Huntington-kórban és amiotrófiás laterál szklerózisban (ALS). Folyamatban vannak azok a klinikai kutatások, amelyek során a HDAC gátlók hatásait ALS-ben és Huntington-kórban szenvedő betegeken vizsgálják.  

A nikotinamid vizsgálata során dr. Green és kollégái Alzheimer- kóros egerek ivóvizébe keverték a vitamint. Az egerek rövid- és hosszútávú memóriáját útvesztő kísérlettel és tárgyfelismerési feladatokkal vizsgálták. A vitaminnal kezelt egerek az egészséges egerekhez hasonlóan teljesítettek, míg a vitaminnal nem kezelt Alzheimer-kóros egereknél memória csökkenést tapasztaltak.  

A nikotinamid az egészséges egerek kognitív képességeit is kissé javította. Ez arra utalhat, hogy nemcsak Alzheimer-kór esetén lehet jó hatású a szer, hanem az egészséges emberek memóriája is javulhat tőle. Megállapították, hogy a nikotinamiddal kezelt egerekben jelentősen alacsonyabb volt a tau fehérje szintje, ami az Alzheimer-kórra jellemző neurofibrilláris kötegek kialakulásához vezet. A vitamin nem befolyásolta a béta amiloid szintjét, ami az agyban felhalmozódva ún. plakkokat képez, ez az Alzheimer- kórban megfigyelhető másik típusos elváltozás.  

A nikotinamid kezelés a mikrotubulusokat megerősítő fehérjék mennyiségének növekedéséhez vezetett. A mikrotubulusok mintegy vázként szolgálnak az idegsejtekben, olyanok, mint az „autópályák”. Ha a vázrendszer megbomlik, az idegsejt elpusztulhat. Az idegsejt pusztulás vezet az Alzheimer- kórban tapasztalható elbutuláshoz. „Ez a folyamat előzhető meg a nikotinamiddal, amely az utakat szélesebbé és stabilabbá teszi” - mondta dr. Green.

1 komment

Címkék: vitamin alzheimer niacin b3 vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr86762881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tinca 2009.08.13. 15:59:46

Jó lenne... Egy komoly vizsgálat szerint viszont nem így van:
www.nhs.uk/news/2008/10October/Pages/AlzheimersandvitB.aspx
süti beállítások módosítása