Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Csiklandós tudomány

2008.01.06. 15:48 Orosz Viktória

Az Origo Tudományos rovata a 10 legbizarrabb tudományos kísérletet mutatja be. Ebből egyet kiemelnék:

1933-ban Clarence Leuba ohiói pszichológia professzor arra volt kíváncsi: veleszületett képességünk-e, hogy nevetünk, amikor megcsiklandoznak minket. Saját újszülött fiát használta kísérleti alanynak, hogy választ adjon erre a kérdésre. Családtagjait szigorú szabályokkal fegyelmezte, amelyeket - a tudományos vizsgálat érdekében - mindenkinek be kellett tartania. A gyermek közvetlen jelenlétében (vagy ha a csöppség éppen hallótávolságon belül volt) senki sem nevethetett, ha megcsiklandozták. Amikor a kisfiút csiklandozta egy családtag, kizárólag pókerarccal tehette. Leuba bizonyos időszakonként maga is szisztematikusan megcsiklandozta gyermekét, de ilyen alkalmakkor mindvégig maszkot viselt, hogy fia ne lássa az arcát. Hét hónapos korára a gyermek harsányan nevetett a csikizésre. Három évvel később Leuba megismételte a kísérletet újszülött kislányával, s ez hasonló eredményt hozott. A pszichológus mindebből levonta a következtetést: a csiklandozással járó nevetés nem tanult reakció, hanem bizony született tulajdonságunk.

1 komment

Címkék: érdekesség

A hét legjobb orvosi cikkei

2008.01.06. 13:31 Orosz Viktória

 

 

 

 

 

1. A Házipatika a méhnyakrák megelőzésének lehetőségéről ír:

Az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság a női egészségvédelem nagy lépésének értékelte és elsőként engedélyezte azt a méhnyakrák elleni oltóanyagot, amely megoldást jelenthet a világon évente 290 000 nőt érintő betegség ellen.
2. A Medipress a a zsíros ételek egészségkárosító hatásának csökkentéséről ír:
A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai.

3. Őssejtekkel gyógyítanák a Chron-betegséget. - írja Egészség[origo]:

Brit kutatók őssejtek segítségével szeretnék "újraindítani" az immunrendszert, hogy így győzzék le a jelenleg még gyógyíthatatlan Crohn-betegséget.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló web táplálkozás daganat chron

Mit is tudunk az emberi testről?

2008.01.05. 13:26 Orosz Viktória

A BBC oldalán találtam egy interaktív test nevezetű játékot. Kiváló mind tanulásra, mind önmagunk tesztelésére. 4 féle lehetőség van, lehet próbálkozni a csontok, szervek, idegek és az izmok elhelyezkedésének megtalálásával. Közben jobb oldalt felül általános tudnivalókat, érdekességeket ír az adott csontokról, szervekről. Íme egy kép(idegrendszeres funkció):

Szólj hozzá!

Címkék: játék

Okozhat-e az alvászavar cukorbetegséget?

2008.01.04. 18:26 Orosz Viktória

A kutatók egy újabb lehetséges kockázati tényezőt fedeztek fel a cukorbetegséggel kapcsolatban: az alvászavart!
 
Chicagóban egy kisebb tanulmány vizsgálta a feltételezést kilenc egészséges felnőttön.
Három éjszakán át megzavarták az önkéntes kísérleti alanyok álmát, melynek következtében az inzulinfelhasználás sokat romlott. Ugyanannyi cukormennyiség megemésztéséhez több inzulin kellett. Ugyanolyan hatással volt az alanyokra, mintha 10-12 kilót híztak volna. Korábbi tanulmányok már feltárták, hogy a túl kevés alvás megnövelheti a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A szóban forgó tanulmány, melyet a  Proceedings of the National Academy of Sciences közölt, hogy a nem megfelelő alvás is hasonló eredményeket hoz.
 
A kísérlet során vizsgálták a résztvevők agyhullámait. Amint mély álomba merültek volna, a kísérletvezetők felkeltették őket, egy éjszaka 250-300 alkalommal. Az önkéntesek ebből mindössze 3-4 alkalomra emlékeztek, de fáradtan és kábán ébredtek.

A kísérletben résztvevők 20-31 év közöttiek voltak, de úgy aludtak, mintha 40 évvel öregebbek lennének. A huszonévesek alvás közben 80-100 percig mutatnak lassú agyhullámokat, míg a 60 évesek kevesebb, mint 20 percig. Ha valaki elég sokáig alszik, de mégis fáradtan ébred, előfordulhat, hogy ebből túl kevés a lassú agyhullámok időszaka. Az alvási apnoéban szenvedők esetében ez gyakori.

A túlsúly és az előrehaladott életkor a cukorbetegség két fő rizikófaktora, de egyben az alvásminőséget is mindkettő rontja.

Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: alvás cukorbetegség

Biztonságos módszer az álmatlanság ellen

2008.01.03. 16:26 Orosz Viktória

A zolpidem nevű altató már rövid távú alkalmazás esetén is jelentősen javítja a krónikus álmatlanságban (insomnia) szenvedő betegek életminőségét, növeli a koncentrációképességüket, és csökkenti a napközbeni álmosság-érzést.
 
A SLEEP című szaklap januári számában megjelent tanulmány szerint a fél évig heti 3-7 alkalommal szedett zolpidem (12.5 milligrammos kiszerelésben) segítségével kiváló eredményeket lehet elérni az insomniás betegeknél. A tanulmány elkészítése során 1018, 18 és 64 év közötti krónikus álmatlanságban szenvedő pácienst vizsgáltak meg. A kísérlet ideje alatt a páciensek felének zolpidemet, míg a másik felének hatóanyag nélküli placebót kellett szednie, heti 3-7-szer.
Az eredmények szerint a 12 hetes kísérlet végén a zolpidemet szedő csoport tagjainak 89.7 százalékánál - saját elmondásuk szerint - használt a kezelés, szemben a placebo csoporttal, ahol csak 51.4 százalékos javulás mutatkozott.
"A felnőtt lakosság közel 10 százaléka szenved krónikus álmatlanságtól. Ezeket a pácienseket legtöbbször gyógyszeresen kezeljük, annak ellenére, hogy nagyon keveset tudunk ezeknek a szereknek a hosszú távú hatásairól - nyilatkozta Dr. Andrew D. Krystal, a Duke Egyetem orvosa, a mostani kutatás vezetője - A mostani kutatásaink szerint az egy évnél tovább alkalmazott kezelés már kockázatos a betegre nézve, emellett pedig nagyon költséges is."
Általános értelemben véve insomniának nevezzük azt, ha az alvás mennyisége és minősége nem elégíti ki a szervezet igényeit. Ez felnőttek körében a leggyakoribb alvászavar.
Az Amerikai Alvásgyógyászati Egyesület szerint a jó és pihentető alváshoz az alábbiak szükségesek:
  • megfelelő alvásrutin kialakítása
  • nyugodt környezet
  • csendes, sötét, lehetőleg hűvös hálószoba 
  • emellett tilos koffeintartalmú ételeket-italokat fogyasztani és megerőltető testedzést végezni elalvás előtt

Forrás: Medipress

2 komment

Címkék: alvás insomnia

Új fegyver a TBC ellen

2008.01.02. 13:13 Orosz Viktória

A XX. században az orvosok a fertőzéseket okozó baktériumok ellen az eddig ismert legjobb fegyvert használták, az antibiotikumot. Az egyre szaporodó, több antibiotikummal szemben érzéketlen (multirezisztens) baktériumok miatt azonban új támadási felületet kellett keresni, és úgy tűnik, a Weill Cornell Egészségügyi Központ munkatársainak sikerült.
 
A baktériumok úgynevezett virulencia faktorok segítségével támadják meg a szervezetet, amint azzal kontaktusba kerülnek. „Sikerült létrehoznunk egy olyan gátlószert, mely azt a kicsiny molekulát gátolja, melyet a Mycobacterium tuberculosis és a Mycobacterium leprae (a lepra kórokozója) használ a szervezet védekezési rendszerének megbénítására és a sejtek megtámadására. Sejttenyészeteken végzett vizsgálataink során megállapítottuk, hogy az általunk létrehozott új gátlószer valóban képes megakadályozni a baktériumok virulencia faktorainak működését. A következő lépcsőt az új gátlószer egereken történő kipróbálása fogja jelenteni.” – fejtette ki Dr. Luis Quadri professzor, a kutatócsoport vezetője.
A WHO adatai szerint a TBC még mindig az első tíz olyan betegség között van, melyek évente a legtöbb áldozatot követelnek. A jelenleg évente közel kétmillió ember halálát okozó betegség multirezisztens és kifejezetten gyógyszerrezisztens (XDR) baktériumtörzsek egyre nagyobb számban bukkannak fel.
„Egyértelmű, hogy a helyzet leküzdésére a hagyományos értelemben vett antibiotikus kezelés helyett egy sokkal hatékonyabb módszert kell alkalmaznunk. Kutatásaink során a kórokozókat közvetlenül károsító gyógyszerek helyett olyan hatóanyagokat keresünk, mely a kórokozót nem öli ugyan meg, de a gazdaszervezetbe kerülését követően gátolja a szaporodásukat, valamint a betegséget kialakító képességüket.” – magyarázta a kutató.
A kutatók felfedezték, hogy a vizsgált baktériumok fenol-glikolipidek (PGL-ek) segítségével gátolják a szervezet védekezőképességét, vagy éppen annak segítségével támadják meg az idegsejteket fertőzés során. Megvizsgálták a PGL szintézis lépéseit, és sikerült azonosítani azt az enzimet (FadD22), mely a folyamat egyik korai, nélkülözhetetlen lépését katalizálja. A kutatásban közreműködő Dr. Derek Tan munkatársaival sikeresen létrehozta azt a molekulát, mely bizonyíthatóan gátolja a FadD22-t, és ezzel gátolja a Mycobacteriumok PGL által közvetített immunrendszert befolyásoló képességét.
„Nem állítjuk, hogy az újfajta gyógyszerek valaha is le fogják váltani az antibiotikumokat, azonban a különösen veszélyes kórokozók ellen igyekszünk a lehető legtöbb fegyvert felvenni az arzenálba, hogy aztán akár egyedül, akár kombinálva tudjuk őket alkalmazni a fertőzések leküzdésére. Véleményünk szerint a virulencia faktorok gátlása csak az első lépcsője ennek a paradigmaváltásnak, mely a jövőben a betegeknek egyre nagyobb esélyt fog vélhetően adni a gyógyulásra.” – hangsúlyozta Quadri professzor.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás baktérium tbc

süti beállítások módosítása