Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A fahéj és a magnézium segíthet a koleszterin, a vércukor és a vérnyomás szabályozásában

2011.11.25. 14:24 Orosz Viktória

A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy 12 héten át zajló vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást, a magnézium pedig hozzájárul a diabétesz elkerüléséhez.

A londoni Imperial College kutatásának alapját az a korábbi igazolt eredmény képezte, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a trigliceridszintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterinszintet a II. típusú cukorbetegeknél.
 
A kutatása során Dr. Rajadurai Akilen közel hatvan, átlagosan 55 éves II. típusú cukorbeteg közül véletlenszerű kiválasztás alapján napi 2g fahéjat, illetve placebót (hatóanyagot egyáltalán nem tartalmazó, a készítménnyel azonos kinézetű kapszulát) adott 12 héten keresztül.
A vizsgálat végén az eredmények azt mutatták, hogy a fahéjat tartalmazó készítmény szedése jelentős csökkenést eredményezett a szisztolés (3,4mmHg) és a diasztolés vérnyomás (5,0mmHg) esetében. A placebót szedőknél nem volt jelentős csökkenés.
A vércukorszinttel kapcsolatban a kutatók azt tapasztalták, hogy a glikált hemoglobin – rövidítve nevén HbA1c - 8,22%-ról 7,86%-ra csökkent a fahéjat fogyasztó betegek esetében a 12 hét alatt, míg a placebós betegeknél 8,56%-ról 8,68%-ra nőtt ez az érték.
 
A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy két hónapon keresztül napi 2g fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a HbA1c szintet és a magas vérnyomást a rosszul kontrolált II. típusú cukorbetegeknél. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként történő fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásához, természetesen az előírt gyógyszeres kezelés mellett.
Ez volt az első olyan, vegyes etnikai csoporton végzett klinikai vizsgálat az Egyesült Királyságban, amely bizonyította, hogy a II. típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjére és vérnyomására 2g fahéj jótékony hatással van.
 
A magnézium szerepe sem elhanyagolható
Egy, a témához kapcsolódó hír arról számol be, hogy az Észak-Karolinai Egyetemen végzett vizsgálat alapján a magnéziumban dús étrend csökkentheti a diabétesz kialakulásának kockázatát. A Reuters a vizsgálattal kapcsolatos riportja szerint nagyon valószínű, hogy a magnézium képes befolyásolni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel ez az ásványi anyag számos olyan enzim működéséhez szükséges, amelyek elősegítik a szervezet glükóz-felhasználását.
Ezt az összefüggést a kutatók összesen 4500, 18 és 30 év közötti férfinél és nőnél vizsgálták. Közülük senki nem volt cukorbeteg a vizsgálat kezdetekor.
A rákövetkező 20 évben a vizsgáltakból 330 főnél alakult ki diabétesz. Azoknál, akik az étkezéseik során több magnéziumot – kb. 200mg/1000 kalória – fogyasztottak 50%-kal kevesebb volt a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik csak 100 grammot 1000 kalóriánként. A kutatás arra is rámutatott, hogy a magnézium-bevitel növelésével csökkennek a gyulladások és az inzulinrezisztencia is.
 
Különleges táplálék-kiegészítő cukorbetegeknek
Fontos tudnunk azonban, hogy a fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ezért egy olyan természetes kivonatra van szükségünk, amelyből ezen összetevőket már kivonták. Annál is inkább, mert a kívánt koleszterincsökkentő hatás eléréséhez hatalmas mennyiségű természetes fahéjat kellene magunkhoz venni. Míg az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak, addig például a Diabecinn Original kapszula a növény speciális, vízbázisú kivonatát (ZN112), valamint a kívánt mennyiségű magnéziumot tartalmazza, amelyben ezek az olajok már nem találhatók meg.
 
Mivel a Diabecinn koncentráltan tartalmazza a fahéj kivonatát, ezért 1g Diabecinn 6g őrölt fahéjnak felel meg, így fogyasztása jóval egyszerűbb, hatékonyabb. Az étrendkiegészítő készítmény fogyasztása a 2-es típusú diabéteszben szenvedők, illetve a cukorbetegséget megelőző állapotban (pre-diabéteszben) lévők számára ajánlott, az orvos által előírt gyógyszeres kezelés és diétás étrend mellett.
 
Az Európai Unióban közel 19 millió cukorbeteg ember él (ez a szám 2030-ra várhatóan eléri a 26 milliót), Dél-Afrikában pedig minden ötödik 35 év feletti felnőtt II. típusú cukorbeteg. Több mint 50%-uk azonban nem tud a betegségéről.
Az Egyesült Államokban majdnem 24 millió a cukorbetegek száma, amely a lakosság 8%-a! Az Amerikai Diabétesz Szövetség adatai alapján elmondható, hogy a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi kiadások 2005-2007 között 174 milliárd dollárt tettek ki, amelyből 117 milliárd dollár a gyógyszeres kezelés költsége volt.

1 komment

Címkék: cukorbetegség koleszterin vérnyomás fahéj magnézium diabétesz diabecinn

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr63410960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Myla 2011.12.12. 15:02:42

Csak megerősíteni tudom a fahéj jótékony hatását. Szedem a diabecinn kapszulát és azóta sokkal jobb a vércukorszintem. És ezt az orvosom is mondta. Sőt meg is kérdezte hogy mit teszek amivel ilyen jól kordában tudom tartani hogy ne legyen magas.