Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Magasabb a stroke kockázata a szívritmuszavaros nőkben, mint a férfiakban

2012.05.12. 19:21 Orosz Viktória

 Kanadai kutatók arról számoltak be, hogy a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavarban szenvedő idősebb nők az agyérgörcs 14 %-al magasabb kockázatának vannak kitéve, mint az ugyanebben a betegségben szenvedő férfiak.

A kockázatnövekedés akkor sem változott, amikor a nők warfarin vérhígítót szedtek a stroke megelőzésére. „Korábban az volt az általános nézet, hogy a nőket alulkezelik, ez az oka a stroke magasabb kockázatának” – magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Louise Pilote, a montreali McGill Egyetem belgyógyásza. „Kutatásunk azonban azt mutatja, hogy nem ez a helyzet. A nők a férfiakhoz viszonyítva a stroke magasabb kockázatával rendelkeznek a warfarin szedésétől függetlenül. Az eredményeknek fel kell hívniuk az orvosok figyelmét arra, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő nőkben, különösen az idősebb nőkben, magasabb a stroke kockázata, mint a férfiakban, ezért a nemnek szerepet kell játszania a vérhígító kezelés megkezdésével kapcsolatos döntésben, és szigorúan követni kell az adagolást.”

Journal of the American Medical Association május 9-i számában megjelent tanulmányhoz Pilote kutatócsoportja több mint 39 ezer 65 éven felüli férfi és 44 ezer nő adatait gyűjtötte össze, akik pitvarfibrillációban szenvednek. Annak ellenére, hogy a férfiak és a nők is szedtek warfarint, az eredmények azt mutatták, hogy több nő (5,8 százalék) szenvedett agyérgörcsöt, mint férfi (4,3 %). A férfiak és a nők közötti eltérés különösen a 75 éven felüliekben mutatkozott erősnek.
A gyakori szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció, ötszörösére növeli a betegek stroke kockázatát az általános népességhez viszonyítva. Az ilyen betegeknek ezért írnak fel vérhígító gyógyszereket. A stroke kockázatában látható nemmel összefüggő eltérés oka egyelőre nem egyértelmű, de a szakértők azt feltételezik, hogy a vérhígító gyógyszerek alkalmazásának különbségei játszhatnak szerepet.

1 komment

Címkék: agy szív stroke arrythmia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr364504509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2012.05.16. 11:41:04

Szia Viki! Nem tartozik pont ehhez a cikkedhez, de gondoltam ajánlok egy témát. Idén május a kontaktlencsét viselők hónapja és emiatt le lehet tölteni egy kupont innen: minu.me/-kupon amivel ingyen lencséhez és további kedvezményekhez lehet jutni egy csomó optikában.
süti beállítások módosítása