Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Ivással vezeti le a stresszt az emberek háromnegyede

2012.07.15. 12:17 Orosz Viktória

A Drinkaware nevű jótékonysági szervezet felmérése szerint a britek kétharmada alkohol segítségével lazít esténként.

Kétezer 30 és 45 év közötti felnőtt részvételével készült felmérés egy felmérés, amely szerint a megkérdezettek 44 % fogyaszt rendszeresen alkoholt, egyharmad pedig már azelőtt az ivásra gondol, mielőtt hazaérne. A legtöbben a munkahelyi stressz miatt fogyasztanak alkoholt esténként.

A Drinkaware szakértői szerint bár az alkohol rövidtávon enyhíti a stresszt, hosszú távon komoly problémákat okozhat. Az otthon rendszeresen alkoholt fogyasztó férfiak harmada és a nők majdnem fele saját elmondása szerint többet iszik, mint a napi megengedett maximum adag, ami férfiak esetében három-négy, nők esetében pedig két-három egység.

A megkérdezettek 68 %-ánál mindig található otthon valamilyen alkoholos ital, 71 % pedig a rendszeres heti bevásárlás során veszi az italt. A résztvevők egyharmada vacsora után a tévé előtt issza meg első italát, negyedük pedig vacsora közben alkoholizál.

"Az alkohol jó megoldásnak tűnhet a stressz enyhítésében, hiszen már napi egy-két ital is segíthet csökkenteni a feszültséget" - nyilatkozta Siobhan McCann, a Drinkaware kampány- és kommunikációs vezetője. "Valójában azonban az ital csak a meglévő problémák számát gyarapítja, hiszen komoly egészségkárosító hatása van és hosszú távon az életminőséget is rontja."

"Az alkohol segíthet elaludni, de csökkenti az alvásminőséget" - tette hozzá Emily Robinson, az Alcohol Concern nevű szervezet kampányigazgatója. "Emellett depresszánsként is működik, mert növeli a szorongásérzetet, aminek hatására még több italt fogyasztunk. Az ördögi kör bezárul és kialakul a függőségi betegség, ami már rendkívül komoly probléma lehet."

Szólj hozzá!

Címkék: függőség alkohol stressz alkoholizmus ivás

A metformin képes elpusztítani a hasnyálmirigyrák-őssejteket

2012.07.12. 09:32 Orosz Viktória

betablokk.jpgIgen biztatónak tűnnek azok a kísérletes eredmények, miszerint a metformin nevű cukorbetegség-gyógyszer képes elpusztítani a daganat fenntartásáért felelős őssejteket.

A daganatos őssejtek azért jelentenek kiemelt problémát, mivel amellett, hogy fenntartják a rákos folyamatot, ellenállnak a kemo- és a sugárterápiával szemben. Dr. Christopher Heeschen és munkatársai metformin és hagyományos kemoterápia kombinációjának segítségével nemcsak a daganatos őssejteket sikerült célba venni, hanem az érettebb sejtalakokat is. A Spanyol Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársai az Amerikai Rákkutatók Társaságának hasnyálmirigyrákkal foglalkozó tudományos kongresszusán mutatták be eredményeiket (Lake Tahoe).

A hasnyálmirigyrák egy igen agresszív daganattípus, a betegek zöme nem éri meg a diagnózist követő első évet sem. Az idáig vizsgált kezelési lehetőségek gyakorlatilag megbuktak, azonban a daganatos őssejtek felfedezése új perspektívákat nyitott meg. A most bemutatott eredmények mérföldkövet jelenthetnek a gyógyításban. A metformin aktiválja az AMPK nevű molekulát, és az anyagcsere változásán keresztül érzékennyé teszi az őssejteket, az érettebb sejtalakok osztódását pedig gátolja.

A kedvező eredményeket állatkísérletesen is reprodukálni lehetett. Az immunhiányos egerekbe oltott hasnyálmirigy-tumor metformin és gemcitabin kombinációjára kevésbé növekedett, mint a hagyományos szerrel egymagában kezelt egerek esetén

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség gyógyszer őssejt daganat metformin

Csodatapasszal regenerálódnak a sportolók?

2012.07.11. 11:58 Orosz Viktória

Az olasz színekben játszó Mario Balotelli a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságon mutatta meg a hátán díszelgő hatalmas kék „ragasztószalagokat”, Novak Djokovic teniszező pedig a könyökén viselt hasonlót Wimbledonban. Kiderült, mi ez az új divat a sportolók világában.
balo.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kinesio-tapasz nevű japán találmány a regenerációs folyamat gyorsítása révén hozzájárul a sérülésekből történő gyorsabb felépüléshez. Bár az ötlet forradalminak tűnhet, már az 1970-es évektől kísérleteznek hasonló termékekkel. Dr. Kenzo Kase, a Kinesio-tapasz feltalálója úgy vélte, hogy a hagyományos kötözési módszerek túlzottan korlátozzák pácienseit a mozgásban. A régi típusú megoldások alátámasztják az izmokat és az ízületeket, de jelentősen korlátozzák a sportolói teljesítményt, illetve lassítják a gyógyulást, mivel gátolják gyulladás során képződött folyadék eltávozását.

 Az új találmány ezzel szemben kissé megemeli a bőrt a nyirokkeringés serkentésére, ami csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Egyelőre azonban túl kevés kutatási eredmény támasztja alá a Kinesio-tapasz ígéretét. „A terápia eredménye mindössze öt éve képezi vizsgálatok tárgyát. Ez az idő túl rövid, több adatra, beszámolóra és bizonyítékra van szükségünk” – hangsúlyozta Dr. Kase, akinek elmondása szerint az emberek immáron 30 éve használják az általa föltalált gyógymódot.

 A módszert azonban nem kímélik a kritikusok. Dr. John Brewer, a brit Bedfordshire-i Egyetem sportorvos professzora úgy véli: fölösleges a felhajtás, hiszen tudományos eredmények hiányában placebo-hatásról beszélhetünk. „A legfőbb aggályom, hogy egy bőrre helyezett tapasz aligha lehet hatással a mélyen alatta húzódó izmokra, illetve az elképesztő igénybevételnek kitett ízületekre. Persze, így lényegében kockázatról sem beszélhetünk...” – tette hozzá. Másfelől Dr. Brewer elismerte, hogy elvileg minden olyan eszköz hasznos a sportolók szervezetének, amely csökkenti az izmok igénybevételét.

 „Ez egy millió dolláros üzlet, még akkor is, ha nincs rá bizonyíték. Máris egész vállalatok foglalkoznak a tapasz gyártásával” – mutatott rá Dr. Phil Newton, az Egyesült Királyság egyik nemzeti sportcentrumának gyógytornásza. „Teljesen más, mint a bokaficamnál használt kötés. Vékonyabb, könnyebb, kevesebb nyomást gyakorol a bőr alatti szövetekre” – indokolta a Kinesio-tapasz népszerűségét. Viszont Dr. Newtonnak is vannak kétségei a terméket illetően, kifogásolja például annak gyenge szakítószilárdságát, és úgyszintén placebo-effektust emleget.

 A feltaláló azonban töretlen lelkesedéssel várja, hogy a Kinesio-tapasz megjelenjen az olimpián. „A világ legjobb atlétái sokkal jobban aggódnak egészségükért. A módszerem biztosan segíteni fogja őket” – bizakodik Dr. Kase.

Szólj hozzá!

Címkék: sport fájdalom balotelli kinesio

süti beállítások módosítása