Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Szex szívbetegen is?

2012.01.27. 09:40 Orosz Viktória

 A szexuális aktivitás általában nem veszélyes a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek - derült ki az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) legutóbbi állásfoglalásából.

A betegeknek előzőleg azonban tanácsos elmenniük egy orvosi ellenőrzésre, mivel bizonyos érrendszeri betegségek esetében a szex problémákat is okozhat. Az Amerikai Szív Szövetség emellett azt is hozzátette, hogy további kutatásokra van még szükség, hogy megértsék, a szexuális élet milyen hatással van a beteg nőkre illetve az idősebb korosztályra.
 

"A legtöbb páciens esetében a kockázat csekély" – jegyezte meg Dr. Glenn Levine, a Baylor Egyetem Orvosi Karának professzora, a közlemény szerzője. "A legtöbb stabil állapotú szívbeteg számára biztonságos a szexuális élet, vagy más hasonló enyhe fizikai aktivitás, mint például a séta vagy a lépcsőzés."
 A szívbetegek többnyire nem beszélnek a szexuális kockázati tényezőről, pedig sokan gondolnak rá. Levin szerint ezért fontos, hogy a felmerülő félelmeket szakemberekkel vitassák meg, akik támogathatják és bátoríthatják őket. Az akut szívrohamok például csak kevesebb, mint 1 százaléka kapcsolható a szexuális együttlétekhez. Azoknál azonban, akiknél a szívroham szex közben következett be, nagyobb az esély, hogy újból szívrohamot kapnak egy szexuális aktus során, amibe akár már bele is halhatnak.
Érdekes egyébként, hogy a kutatások során azt találták, hogy az ilyen - szexuális együttlét alatt bekövetkező - hirtelen szívhalál általában a férfiakat érinti, ráadásul többnyire valamilyen házasságon kívüli alkalommal. "A legtöbb eset fiatalabb partnerrel, ismeretlen környezetben és alkohol vagy túlzott ételfogyasztás után fordul elő" - olvasható a közleményben.
A kutatók többször is hangsúlyozták, hogy minden beteg konzultáljon a témáról a kezelőorvosával, mielőtt aktív szexuális életet élne. Az állásfoglalás bővebben a Circulation legutóbbi számában olvasható.

Témával kapcsolatos egyéb tájékoztató található a Debreceni Kardiológia Klinika honlapján:
 ITT

Szólj hozzá!

Címkék: szex szív

Esély a hasnyálmirigyrák szűrésére

2012.01.23. 20:14 Orosz Viktória

 A Gyomor-bélrendszeri Daganatok Szimpóziumán (San Francisco) a Garden State Rákközpont (New Jersey) kutatói egy vérből kivitelezhető tesztet mutattak be, melynek segítségével korai stádiumban felfedezhető a hasnyálmirigyrák.

A hasnyálmirigyrák egyike a legpusztítóbb daganatoknak, ugyanis gyakran sokáig tünetmentes, az észlelésre már csak előrehaladott állapotban kerül sor, amikor már szervi áttétek vannak jelen. Emiatt ezen daganat szűrése kiemelten fontos lenne. David V. Gold és munkatársai e célból a PAM4 nevű fehérjére koncentráltak, mely molekula a normál sejtek felszínén is jelen van, azonban a mennyiség daganatos sejtek esetén nagymértékben emelkedik, és megnövekedett vérszinttel jár. Amikor a PAM4 mérését egy már jól ismert tumormarkerrel, a CA19-9-cel egészítették ki, a vizsgálat képes volt a betegek 85 százalékát felismerni.

Jelen vizsgálatban 300 hasnyálmirigyrákos, 99 más rosszindulatú betegségben szenvedő, 126 jóindulatú hasnyálmirigy-beteg, valamint 79 egészséges kontroll egyén vett részt. Értékelve a PAM4-gyel végzett mérés eredményeit, a téves pozitív esetek aránya igen alacsony volt, a jóindulatú folyamatot mintegy 19 százalékát azonosította tévesen ráknak. A kutatók viszont rámutattak, hogy a teszt csupán a mirigykivezetőből kiinduló rosszindulatú daganat esetén alkalmazható, más típusú daganatnál nem.

Újabb vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy vajon a PAM4 lehet-e célzott daganatellenes terápia célpontja.

Szólj hozzá!

Címkék: daganat prevenció szűrés hasnyálmirigy hasnyálmirigyrák pancreas pam4

süti beállítások módosítása