Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Dohányzás I.rész - Látás

2007.05.27. 12:51 Orosz Viktória

Világszerte május 31-én tartják a dohányzás elleni világnapot, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire. Éppen ezért május 31.-ig mindennap felkerül egy vagy több a dohányzással kapcsolatos téma(főként betegségek).

Manapság már közismert tény, hogy a dohányzás a rák különböző fajtáit idézheti elő. Kevésbé ismert azonban, hogy a dohányzás elősegítheti egy visszafordíthatatlan vakságot okozó betegség kifejlődését. A közelmúltban publikált kutatás megállapította, hogy a dohányzóknak ugyanakkora esélyük van szemük világának elvesztésére, mint a tüdőrák kialakulására. A dohányzás következtében nagyobb eséllyel jön létre az időskori makula degeneráció(világszerte kb.161 millió ember küzd a betegséggel). Ez egy fokozatosan kialakuló retina elfajulás, amely az idős emberek látásromlásának jelentős részéért felelős,  és amely a retina központi részét károsítva az éleslátás elvesztéséhez vezethet. Az esetek 90%-ban ez gyógyíthatatlan! Az Időskori Makula Degeneráció Szövetség 2005-ben készített felmérése szerint nagyon kevesen vannak tisztában a dohányzás és a látás elvesztése közötti összefüggésekkel. A dohányzás, akár passzív formában is, növeli az ún. szabadgyökök számát, amelyek károsítják a retina sejtjeit, s a cigaretta füstje rontja a retina vérellátását is.

A dohányzás következményeként 19 percenként meghal egy ember Magyarországon!


Szólj hozzá!

Címkék: látás makula degeneráció

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr1687812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása