Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Javítja a gyerekek koncentrációját a mozgás

2012.11.29. 18:20 Orosz Viktória


Az órák előtti kerékpározás vagy gyaloglás növelheti a gyermek koncentrációját a tanórákon – derült ki a dán Koppenhágai és Aarhus Egyetem kutatásából.

Azok a gyerekek, akiket a szüleik autóval vagy tömegközlekedési eszközzel vittek iskolába, kevésbé teljesítettek jól a koncentrációt mérő teszteken, mint azok a diákok, akik gyalog vagy biciklivel érkeztek. Niels Egelund, a kutatás vezetője szerint az, hogy egy kisgyerek hogyan megy az iskolába, még négy órával később is érzékelteti a hatását.

A kutatók 19 527 öt és tizenkilenc év közötti tanulót vontak be a vizsgálatba. A gyerekeket kikérdezték arról, hogy milyen testmozgást végeznek, valamint kitöltettek velük egy koncentrációs szintet felmérő tesztet is.

Az eredmények egyébként meglepték a kutatókat is, mivel eredetileg azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a gyerekek koncentrációs szintjére a reggeli és az ebéd elfogyasztása. „Az eredmények azt mutatták, hogy a reggelizés és az ebédelés is hatással van a kicsik koncentrációjára, de nem jobban, mint a testmozgás” - fűzte hozzá a kutató. „A legtöbb ember érzi a sport frissítő hatását, de meglepő, hogy az ilyen sokáig kitart.”

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek bicikli mozgás koncentráció gyaloglás

"Kemo-fürdő"-t alkalmaztak Nagy Britanniában

2012.11.15. 10:24 Orosz Viktória

Nagy-Britanniában első alkalommal vetették be a „kemo-fürdőt”, amely célzottan csak egyetlen szervbe juttatja be a toxikus rákgyógyszereket.

A kemoterápiás gyógyszerek a daganatos sejtekhez hasonló gyorsan növő sejteket pusztítják el, de közben a szervezet egészséges sejtjeiben is kárt tesznek. A Southamptoni Általános Kórház orvosai abban bíznak, hogy ha csak egyetlen szervet céloznak a kezeléssel, azzal megelőzhetik a mellékhatásokat. Ez ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy károsodás kiváltása nélkül magasabb dózist is adhatnak a betegeknek.

A kemoterápiás gyógyszereket általában vénásan adják be a betegeknek, de ennek következtében nem csak a tumor, hanem az egész test ki van téve a szereknek. Mellékhatásként kimerültség, hányinger, hajhullás és nemi zavarok jelentkezhetnek.

Az úttörő beavatkozást két olyan betegen végezték el, akikben egy ritka szemdaganat terjedt át a májra. A műtét során ballonokat fújnak fel a vérerekben a máj két ellentétes végénél, és ezzel elszigetelik a szervezet többi részétől. Ezután telepumpálják a májat kemoterápiás gyógyszerekkel. A szereket végül kiszűrik, mielőtt visszakapcsolják a szervet a fő vérellátásba, ami azt jelenti, hogy a kemoterápiás dózis csupán töredéke jut el a szervezet többi részére.

Dr. Brian Stedman radiológus szerint igazi áttörésnek számít, hogy egy szervet 60 percre teljesen leválasztanak a szervezetről, magas dózisú gyógyszerrel itatják át, majd szinte teljesen kiszűrik a vérből a szereket, mielőtt újra csatlakoztatják. A szakértő elmondta, a májra átterjedt daganatban szenvedő betegeknek eddig különösen kedvezőtlen volt a prognózisuk, mert a hagyományos kemoterápia hatását korlátozza a szervezet többi részét érő nemkívánatos károsodás. A kísérleti beavatkozást három hónappal ezelőtt végezték el, és azóta mindkét beteg állapota javult, daganataik visszahúzódtak.

Dr. Stedman azt nyilatkozta, hogy bármely, a vérkeringésről könnyen leválasztható szerv, például a vese, a hasnyálmirigy és a tüdő is alkalmas lehet az újszerű kezelésre. Mivel azonban a módszer egyelőre gyerekcipőben jár, nem tudjuk pontosan, milyen eredménnyel fog járni a jövőben. Az új technikát egyébként az Egyesült Államokban és Európa más országaiban is tesztelik.

Szólj hozzá!

Címkék: máj műtét onkológia kemoterápia

süti beállítások módosítása