Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

10 év után operáltak ki egy villát egy férfi gyomrából

2012.08.22. 14:44 Orosz Viktória

Egy brit férfi gyomrából egy tíz évvel korábban lenyelt műanyag villát operáltak ki azt orvosok.

villany.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 40 éves Lee Gardner akkor kereste fel a helyi kórházat, mikor erős hasi fájdalmai jelentkeztek és vért kezdett hányni. A röntgenvizsgálaton hamar fény derült a panaszok okára, ugyanis a férfi gyomrában az orvosok egy 23 centiméter hosszúságú műanyag villát találtak, amelyet még tíz évvel korábban nyelt le egy kerti parti alkalmával. Az angliai Cudworth-ben élő Gardner hasából műtét útján kellett eltávolítani a mára teljesen betokosodott villát.

Dr. Hanis Shiwani, az operációt végző sebész elmondása szerint a páciens nagyon szerencsés volt, hogy az idegen tárgy nem okozott súlyosabb sérüléseket a létfontosságú szervekben. 

A műanyag villát Gardner saját állítása szerint még 10 éve nyelte le, miközben egy kerti partin játszadozott vele és véletlenül lecsúszott a torkán. Akkor azonnal orvoshoz rohant, de azt mondták neki, ne aggódjon, a villa természetes úton távozik. Ez nem történt meg, a férfi pedig teljesen el is feledkezett az esetről, hiszen az elmúlt években nem okozott gondot a gyomrába került villa.

Gardner gyomrában az évek során az idegen tárgy hatására egy fekély képződött, és ez okozta az erős vérzést. Dr. Shiwani szerint Gardner nagyon szerencsésnek érezheti magát, hogy ilyen hosszú idő alatt nem alakult semmi komolyabb probléma, vagy gyulladás a szervezetében, és hogy az operáció is nagyon jól sikerült

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség villa műtét

Izompusztító a triklozán

2012.08.18. 12:05 Orosz Viktória

A Kalifornia és a Colorado Egyetem kutatói állatkísérletek segítségével kimutatták, hogy a legtöbb szappanban, dezodorban, szájvízben, fogkrémben, sőt még játékokban vagy szemeteszsákokban is megtalálható triklozán nevű szintetikus vegyület jelentős mértékben rontja az izomfunkciókat.

A szakemberek kémcsőben végzett kísérletek során szívizomsejteken, valamint a vázizomzat rostjain tesztelték a triklozán hatását, és azt tapasztalták, hogy elektromos inger hatására az izmok nem rándultak össze, mivel az ehhez szükséges proteinek funkciói megrongálódtak.

A tudóscsoport ezután kétféle állatkísérletet is lefolytatott. Az egyik során egereket használtak fel, és megállapították, hogy azok szívfunkciói a triklozán hatására 25 százalékos romlást mutattak már 20 perc elteltével. Ezt követően pontyokon is tesztelték az anyagot, és hét nap elteltével már kimutatható volt, hogy a halak úszóképessége nagymértékben visszaesett.

Amint arról Isaac Pessah kutatásvezető a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban beszámolt, a triklozán oly módon fejti ki káros hatását, hogy két alapvető fontosságú protein között megzavarja a kapcsolatot. A szakemberek szerint nem lenne szabad engedni ennek az adalékanyagnak a használatát, mivel egyértelműen káros az egészségre, valamint a környezetre is, ráadásul széleskörű alkalmazása akár még egy rezisztens baktérium kifejlődését is eredményezheti.

Szólj hozzá!

Címkék: izom triklozán

Lassabban öregszik a zenészek agya

2012.08.13. 15:18 Orosz Viktória

A Frontiers in Human Neuroscience című lapban nemrégiben megjelent tanulmány arról számolt be, hogy azok, akik valamilyen hangszeren játszanak, kisebb mértékben vannak kitéve az idősödéssel járó mentális hanyatlásnak.
Egy vizsgálat során kiderült, hogy azok a felnőttek, akik gyerekkorukban tanultak valamilyen hangszeren, és legalább tíz évig folytatták azt, jobban teljesítettek a különféle memóriateszteken, mint mások. Az is bebizonyosodott, hogy az idős korban folytatott zenélés jótékonyan hatott a gondolkodásbeli képességekre, emellett pedig az idős kor mindenféle negatív hozadékait – sőt még a tanulatlanságot – is semlegesítette. Amint arról Brenda Hanna-Pladdy, az atlantai Emory Egyetem munkatársa beszámolt, a mostani kísérlet során hetven 59-80 év közötti emberen végeztek el neuropszichológiai teszteket, miközben felmérték általános életmódjukat is. Az alanyok közül azok, akik tanultak zenélni, magasabb pontot értek el számos feladat során, melyek az éles elméjűséget, a verbális emlékezetet, a motoros kézügyességet, valamint a vizuális és térbeli memóriát mérték.
Cheryl Grady, a torontói Rotman Kutató Intézet tudósa hozzátette, hogy korábban hasonló eredményeket tapasztalt azoknál, akik valamilyen idegen nyelven tanultak, így a mostani tanulmány megerősítette őt abban, hogy a hosszas gyakorlással járó tevékenységek az állandó stimulálás révén minden esetben jótékonyan hatnak az agyra.

Szólj hozzá!

Címkék: zene agy

Tökéletesítették a mesterséges bőrnövesztést

2012.08.05. 10:25 Orosz Viktória

Egy laboratóriumi áttörésnek köszönhetően hamarosan egyszerűen pótolni lehet majd az égési sérültek és más bőrbetegségek áldozatainak bőrét.

A Torontói Egyetem kutatóinak nagyban sikerült bőrt előállítaniuk, amely a korábbi néhány mikronnyi helyett centimétereket képes növekedni. A szakértők úgy hoznak létre egész bőrlemezeket, hogy külön sejteket helyeznek egy zselészerű lemezre – akár különleges alakzatokat, például betűket is képesek megformálni.

A kutatást vezető Axel Guenther elmondta, hogy bár nagy érdeklődés mutatkozik a bioanyagok iránt, korábban nem sikerült olyan egyszerű, egylépcsős folyamatot kidolgozni, amellyel a mikronról centiméterre lehet ugrani. Az Advanced Materials e havi számában közzétett cikkben bemutatott felfedezést épp most szabadalmaztatják, és már megkezdték kereskedelmének bevezetését.

A módszert több bioanyag ötvözésével fejlesztették ki, amelyek olyan kémiai reakciót váltanak ki, ami egy „mozaik hidrogélt” hoz létre. Ez a lemezszerű struktúra ahhoz hasonlít, ahogyan az élő sejtek élő szövetekké fejlődnek, és a lemezbe különböző típusú sejtek ültethetők be pontos, szabályozott elhelyezéssel. Az új módszer abban tér el a hagyományosabbnak számító technikáktól, hogy azokban a sejteket mesterséges struktúrára telepítik, amely képes elősegíteni a háromdimenziós szövet-kialakulást.

A mozaik hidrogéles módszer esetében olyan pontos a sejtek elhelyezése, hogy a kutatók szavakat is ki tudtak rakni. Az, hogy a szakértők utánozni tudják a sejtek elhelyezkedését az élő szövetekben, rendkívül hasznos lehet az égési sérültek kezelésében. Ráadásul az így kapott szövetek figyelemreméltóan erősek.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás bőr fejlesztés égés

süti beállítások módosítása