Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Új gyógyszer az irritábilis bél szindróma kezelésében

2012.09.26. 21:37 Orosz Viktória

Egy új szerrel történő kezelés képes mérsékelni bélbetegségre jellemző a hasi fájdalmat és székrekedést – olvasható az American Journal of Gastroenterology szeptemberi számában. 

A linaklotid nevű szer tesztelésére két, egymástól független, 3-as fázisú klinikai vizsgálat keretein belül került sor. Az egyiket végző Dr. William Chey és a Michigani Egészségügyi Egyetem munkatársai szerint a szer, melynek alkalmazását az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) augusztusban hagyott jóvá, főként az irritábilis bél szindróma székrekedéssel járó formáiban hatékony.

Az irritábilis bél szindróma egy igen nehezen diagnosztizálható, és nehezen kezelhető kórállapot, ami egymással teljesen ellentétes tüneteket is adhat. A hasüregi fájdalom és kényelmetlenség mellett jelentkezhet hasmenés, vagy székrekedés is, de a kettő kombinációja sem ritka. A jelenség pontos oka nem teljesen ismert, ezért a a diagnózis a tünetekre épül. A kezelés során jelenleg két szert szabad alkalmazni, a linaklotid a székrekedéssel járó formákban hatékony, és létezik egy szer a hasmenés kezelésére. Mindazonáltal betegek közel fele nem mutatja a betegség típusos tüneteit.

Mindkét bemutatott klinikai vizsgálatot a Forest Kutatóintézet, valamint az Ironwood gyógyszercég támogatta, akik a linaklotidot kifejlesztették. Dr. Chey és munkatársainak vizsgálata 804 felnőttre, többségében nőkre terjedt kis, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik napi 290 mikrogramm linaklotidos kezelésben részesült, míg a másik placebót kapott, mintegy hat hónapon keresztül. A kutatók számos paramétert mértek, ebből a betegek harmadánál a hasi fájdalom mutatott kifejezett javulást, és a bélműködés is elfogadhatóvá vált a hatodik-tizenkettedik hét között.

A második vizsgálatban 800 beteg vett részt, a linaklotidos illetve a placebo kezelés 12 hétig tartott. Dr. Satish Rao és a Georgia Egészségtudományi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a linaklotidot kapó betegek egyharmadánál jelentkezett javulás, szemben a placebós csoport 21 százalékával. Azonban mellékhatások is jelentkeztek, leggyakrabban hasmenés. A linaklotid, melynek havi adagja 2-300 dollár körüli összegbe (mintegy 45-65 ezer forintba) kerül, a bélsejtek kloridion- és vízkiválasztását serkentve stimulálja a bélfal összehúzódását, így a bélmozgást is.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer irritábilis bél szindróma IBS linaklotid

A marihuána növeli a hererák kockázatát

2012.09.13. 16:39 Orosz Viktória

A legújabb kutatás azt mutatta, hogy a hererák egyik különösen súlyos típusában szenvedő fiatal férfiak nagyobb valószínűséggel szívtak marihuánát.

A szakértők ennek ellenére azt állítják, hogy bár a füvezők esetében a kockázat közel megduplázódik, a hererák kialakulásának esélye fiatal férfiak esetében még így is viszonylag alacsony. A Cancer szeptemberi számában megjelent tanulmány társszerzője, Victoria Cortessis szerint azonban a fiatal férfiaknak tudniuk kell erről az információról, hogy tájékozott döntést hozhassanak.

A hererák főként fiatal férfiakat érintő, rendkívül ritka betegség, amelyet az Amerikai Rák Társaság adatai szerint évente 8600 emberben mutatnak ki. Mivel a kezelése általában sikeres, csak körülbelül 360 esetben okoz halált. A betegség kialakulásának valószínűsége egy a 270-hez.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói 163 olyan beteget vizsgáltak, akiket 1986 és 1991 között diagnosztizáltak a hererák leggyakoribb formájával. Az alanyokat személyes interjúk során marihuána-fogyasztásukról is megkérdezték. Az adatokat 292 hasonló korú és etnikumú egészséges férfiakéval vetették össze.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hererákos férfiak közül, akik nyilatkoztak marihuána-fogyasztásukról, 81 százalék szívott füvet. Az egészséges férfiak 76 százaléka próbálta ki a marihuánát. A különösen súlyos nonseminoma és kevert csírasejtes daganat esetében, ami a betegek közel felét sújtotta, az alanyok 85 százaléka fogyasztott marihuánát.

Cortessis elmondta, valószínűleg a marihuána THC nevű alkotóeleme okozza egyes férfiakban a hererák agresszív fajtáját.

Dr. Donald Abrams marihuána szakértő azonban megkérdőjelezi az eredményeket. Abrams azzal érvel, hogy az 1960-as és 70-es években a marihuána elterjedt használata ellenére sem tapasztalták a hererákos esetek számának növekedését. „Ha valóban lenne ok-okozati összefüggés, a hererákos esetek megugrását látnánk a cannabis gyakoribb használatával összefüggésben” – véli a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem professzora.

 

Szólj hozzá!

Címkék: drog marihuána daganat hererák

A hasi zsír a legrosszabb a szívnek

2012.09.04. 09:22 Orosz Viktória

A kutatók szerint azok a normális testsúlyú emberek, akik túlzott mennyiségű hasi zsírral rendelkeznek, a szívbetegség okozta halálozás magasabb kockázatának vannak kitéve, mint akáraz elhízott személyek.

Az Európai Kardiológus Társaság müncheni konferenciáján közzétett kutatás azt mutatta, hogy a centrális elhízástól szenvedő normális testsúlyú személyek a szívbetegség eredetű halálozás háromszor magasabb kockázatának vannak kitéve, mint a normális testsúlyú és normális csípő-derék aránnyal rendelkezők. „A normális testsúlyú emberek kevésbé érzik szükségesnek az életmódbeli változtatásokat” – számolt be a kutatást vezető Dr. Francisco Lopez-Jimenez, a rochesteri Mayo Klinika kardiológusa. „Pedig a centrális elhízás még a normális testsúlyú személyekben sem egészséges.”

Lopez-Jimenez elmondta, számos oka van annak, hogy a centrális elhízás ilyen mértékben megnöveli a halálozás kockázatát. Egyrészt fokozza az inzulin-rezisztenciát, másrészt a centrálisan elhízott személyek kevesebb zsírral rendelkezhetnek azokon a területeken, ahol a zsír védelmet nyújthat, például a csípőn és a lábszáron. A centrális elhízásban szenvedő emberek általában kisebb izomtömeggel is rendelkeznek. Az elhízottak esetében a kockázatot a zsír eloszlása valamelyest enyhíti. Az elhízottak általában azokon a helyeken is rendelkeznek zsírral, ahol a zsír védőhatást gyakorolhat, és nagyobb izomtömeggel rendelkeznek.

A normális testsúlyú, centrális elhízásban szenvedő emberek számára a kockázat csökkentésének egyetlen módja a fogyás és az izomtömeg növelése, hogy ezáltal egyenletesebben eloszthassák testsúlyukat. „A problémát egészséges étrenddel és sportolással lehet a legjobban kezelni” – magyarázta a szakértő. „Aki mindkettőt követi, a testsúlyát is csökkentheti, és az izomtömegét is növelheti.”

Szólj hozzá!

Címkék: elhízás szív zsír

süti beállítások módosítása