Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A skizofrénia új kezelési módjai

2008.01.09. 15:42 Orosz Viktória

A Biological Psychiatry tudományos folyóirat január elsejei számában három olyan közlemény is megjelent, melyek a skizofrénia kezelésének új lehetőségeit taglalták.
A skizofrénia kezelése során egészen a chlorpromazin bevezetése óta gyakorlatilag minden eddig engedélyezett módszerrel a dopamin D2-es receptorának gátlását igyekeztek elérni. A ’80-as években bevezetett clozapin vetette fel először annak lehetőségét, hogy a D2-es dopamin receptoron blokkolásán kívül más receptorok is közreműködnek a skizofrénia azon tüneteinek csökkentésében, melyek a hagyományos antipszichotikumokra nem reagáltak.
Az első megjelent tanulmányban Dr. Rafal T. Olszewski és társai egy olyan újfajta gyógyszert vizsgáltak, mely gátolja az N-acetilaszpartilglutamát (NAAG) ingerületátvivő anyag lebomlását. Ez a molekula több állatmodellben is olyan receptorokat aktivált, melyek csökkentették a skizofrénia tüneteit. „Ha egy tüneteket csökkentő receptort serkenteni tudunk, akkor azzal jót teszünk a betegnek. Ha viszont olyan módszert választunk, hogy a receptor saját természetes ligandjának a lebomlását gátoljuk, akkor ugyanazt a hatást kevesebb mellékhatással tudjuk elérni. Az NAAG lebontását végző peptidázok gátlása ahhoz hasonló, mint amit a depresszió kezelése esetében az SSRI-k (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) segítségével érünk el.” – magyarázta Dr. Joseph H. Neale, a közlemény fő szerzője.
A második cikkben Dr. Kenji Hashimoto munkatársaival megállapította, hogy az N-metil-D-aszpartát (NMDA) receptort serkentő phencyclidin (PCP) rendszeres adása csökkentette az α7 nikotinos acetilkolin receptor sűrűségét az egerek agyában, mely a szellemi teljesítményük fokozatos romlásával járt. Az újonnan kifejlesztett kísérleti gyógyszer (SSR180711) azonban jelentős mértékben serkenti ezen receptorok működését és ezáltal javítja a gondolkodási képességet is, mely a skizofrén betegek esetében sajnos gyakran a normális szint alá csökken.
A harmadik közleményben Dr. Svetlana Semenova munkatársaival a nemrég felfedezett szerotonin receptor (5-HT7) skizofréniával kapcsolatos tulajdonságait vizsgálta. Különös figyelmet fordítottak a bejövő ingerek feldolgozására, mely skizofrén betegeknél gyakran kórosan csökkent hatékonyságú. „Megállapítottuk, hogy a receptor serkentése javítja az ingerfeldolgozást. Néhány jelenleg is skizofrénia kezelésére használt gyógyszer – különöse az atípusos szerek közé tartozók – kedvező hatásai jelentős részét ezen a receptoron keresztül fejti ki.” – hangsúlyozta Dr. Peter B. Hedlund, a közlemény vezető szerzője.
Forrás: Medipress 

2 komment

Címkék: skizofrénia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr74290983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rádler Jutka · http://navigator 2008.10.20. 14:39:15

SSR 180711 hol lehetne ezt a kísérleti gyógyszert megkapni? Skizofrén családtagom miatt kérdezem.
Magyarországon végznek ilyen kísérletet?
Válaszodat előre is köszönöm: navigator

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2008.10.24. 10:50:48

Egyelőre nincs hír arról, hogy Magyarországon végeznének hasonló kísérletet. Ha lesz természetesen arról beszámolok!
süti beállítások módosítása