Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kikapcsolható immunsejtek

2008.02.04. 09:30 Orosz Viktória

A Minnesota Egyetem kutatói nemrég felfedeztek egy olyan módszert, melynek segítségével kikapcsolhatók a fertőzés elleni küzdelem során aktivizálódó emberi T-sejtek. -írja a Medipress.

A szervezet immunrendszerének szabályozása szempontjából is fontos, hogy lehetőség nyílt az mRNS (a sejten belüli üzenetszállító nukleinsav) lebontásának elősegítése révén kikapcsolni bizonyos géneket. A felfedezett módszer lehetőséget adhat arra is, hogy autoimmun betegségek esetében (rheumatoid arthritis, vagy lupus) kikapcsoljuk a nem megfelelően reagáló immunrendszert.

„Bár munkánk során a T-sejtek alaposabb megismerésére összpontosítottunk, a felfedezett jelátviteli út minden emberi sejtben jelen van. Emiatt eredményeink hozzá járulnak ahhoz, hogy jobban megismerjük a sejtek működését és megértsük funkcióikat.” – magyarázta Dr. Paul Bohjanen, a kutatócsoport vezetője.

Fertőzés esetén a T-sejtek aktiválódnak és elkezdenek osztódni azért, hogy a szervezet minél hamarabb le tudja küzdeni a fertőzést. Amikor a küzdelemnek vége és a fertőző forrást a sejtek már eltávolították, a szervezetnek vissza kell térnie nyugalmi állapotába, melyhez az szükséges, hogy az aktivizálódott, de immár szükségtelen immunsejtek nyugalmi állapotba kerüljenek. Ha azonban ez elmarad, akkor a továbbra is aktív immunsejtek már károsak lesznek a szervezet számára, sőt akár daganatsejtekké is átalakulhatnak.

A kutatók munkájuk során a T sejtek mintegy hatezer génjéhez tartozó mRNS lebomlási idejét vizsgálták és a kapott adatokat számítógép segítségével elemezték Dr. George Karypis professzor számítástechnikai laborjában és kiválogatták azokat, melyek a T-sejt inaktiválódása során nagyon gyorsan lebomlottak. A kapott eredményeket molekuláris biológiai kísérletek segítségével ellenőrizték és megállapították, hogy valóban azokat az mRNS-eket találták meg, melyek azokhoz a génekhez tartoznak, melyek feladata az immár szükségtelenné vált immunsejtek inaktiválása.

„Felfedezésünk nem jöhetett volna létre, ha nincs egy tudományterületek közötti együttműködés a molekuláris biológusok és a számítás technikusok között. Reméljük, hogy eredményeink nagymértékben hozzá fognak tudni járulni az immunrendszer alaposabb megismeréséhez.” – tette hozzá a kutató.

1 komment

Címkék: kutatás immun

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr43324160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli · http://gportal.hu/portal/sm_lista/ 2008.02.04. 22:55:13

Ez ígéretesnek tűnik. Mostmár tényleg húzzatok bele, mert nagyon unom a banánt... :-(
süti beállítások módosítása