Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Tejjel a magasvérnyomás ellen

2008.02.25. 14:41 Orosz Viktória

Az új tanulmány szerint a zsírszegény tej védelmet nyújthat a magas vérnyomás ellen, mely a nők számára egyre növekvő kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségekre nézve. - írja a Medipress.
Az Amerikai Szív Szövetség folyóiratában, a Hypertension-ben megjelent cikk szerint  azok a nők, akik több zsírszegény tejet, kalcium-és D-vitamin tartalmú ételt és nem étrend-kiegészítőt fogyasztanak, kisebb eséllyel betegszenek meg magas vérnyomásban. Közel 30 000 középkorú nő étrendjének áttanulmányozása után a Harvard kutatói azt találták, hogy a sok zsírszegény tejterméket és D-vitamint tartalmazó ételt fogyasztó nőket kevésbé fenyegeti a magas vérnyomás veszélye. Kifejezetten a tejfogyasztás előnyeit vizsgálva azt találták, hogy azok, akik 2 vagy több pohár tejet isznak egy nap, 10 %-kal csökkenthetik a megbetegedés kockázatát azokhoz képest, akik csak havonta fogyasztják ezt az italt. Ugyanez a hatás nem érvényes a magasabb zsírtartalmú tej és tejtermékek, ill. a mesterséges kalcium és D-vitamin-források esetén.
Az amerikai felnőtt lakosság körében minden harmadik embernek magas a vérnyomása, és egyre több nő is szenved tőle anélkül, hogy diagnosztizálnák, állítja egy másik tanulmány, mely a Circulation című folyóiratban jelent meg. Az elmúlt évtizedben jelentősen megemelkedett a kezeletlen magas vérnyomásos megbetegedések száma, mely magában hordozza a keringési betegségek, az agyvérzés, sőt a veseelégtelenség kockázatát is.
Habár egyre több kutatás köti az étrendbeli változásokat a vérnyomás karbantartásához, a legtöbb amerikai még mindig nem változtat táplálkozási szokásain. A Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet által szorgalmazott, a magas vérnyomás ellen létrehozott diétás tanácsokat (zsírszegény, táplálkozás, több zöldség és gyümölcs étrendbe iktatása) nem igazán tartják be.
Egy korábbi kutatás már feltárta ennek a speciális étrendnek, ill. a zsírszegény tej fogyasztásának vérnyomásra gyakorolt hatását, így az Amerikai Étrendajánló javasolja napi három pohár zsírszegény tej fogyasztását. A tejben kilencféle alapvető tápanyagot tartalmaz, pl. kalciumot, A-és D-vitamint, fehérjét és káliumot.

Szólj hozzá!

Címkék: tej vitamin hypertonia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr5353787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása