Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Az egészséges élet növeli egy létfontosságú hormon jelenlétét a szervezetben

2008.09.20. 12:07 Orosz Viktória

A jelentős életmódbeli változások (megfelelő étkezés, több testmozgás) növelhetik az öregedési folyamatok irányításáért felelős hormonok szintjét a szervezetben - állítják amerikai kutatók.-írja a Medipress.

A mostani kutatás során a tudósok 30, prosztatarák szempontjából alacsony veszélyeztetettségi szintűnek számító férfit vizsgáltak meg, akik három hónapos életmód változtató programban vettek részt. A három hónap leteltével a résztvevők vérében lévő telomeráz nevű hormon szintje 29 százalékos növekedést mutatott. A telomeráz felelős a telomer nevű kromoszómarészek meghosszabbításárért és javításáért. A telomerek irányítják az öregedési folyamatokat, és fontos szerepet játszanak az immunrendszer sejtjeinek fenntartásában is.

Az életmódbeli változások elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonakészítményekben, hüvelyesekben és szójatermékekben gazdag étrend, és a rendszeres testmozgás (napi fél óra séta) formájában jelentek meg a résztvevők programjában. Emellett sokan stresszkezelési módszereket is tanultak (pl. meditáció).

"Ez az első kutatási anyag, amelyből egyértelműen kiderül, hogy lehetséges a telomeráz hormon szintjének növelése a szervezetben. Ha ezt valamilyen gyógyszerrel érhetnénk csak el, az a szer igen sokat érne. Szerencsére az egészséges étkezés és a testmozgás mindenki számára ingyen van" - nyilatkozta Dr. Dean Ornish, a kutatás vezetője.

Az alacsony telomeráz szint növelheti a mell, prosztata, vastagbél és tüdőrák kialakulásának kockázatát. A kísérletben részt vett férfiak veszítettek súlyukból, emellett vérnyomásuk is jelentősen csökkent a kúra hatására. Emellett azonban más jelentős változások is történtek: közel 500 gén működése változott meg az életmódbeli változások miatt. A betegségmegelőző gének aktivitása nőtt, míg a betegségeket kiváltó gének (melyek többek között a prosztata- és mellrákért is felelősek) aktivitása jelentősen csökkent.

Szólj hozzá!

Címkék: hormon

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr98672618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása