Régóta tudjuk, hogy az áfonyaszósz vagy az áfonyalé rendszeres fogyasztása hatásos védelmet nyújt a húgyúti fertőzések ellen. A kutatók megpróbálták kivonni az áfonyából a fertőzést megakadályozó hatóanyagot, de vizsgálatok alapján az áfonya hatásosabbnak bizonyult természetes formájában.
A Worcesteri Politechnikai Intézet (WPI) kutatói által végzett új tanulmány azt vizsgálta, hogy az áfonyából készült kivonat kondenzált, tabletta formában ugyanolyan hatásos lehet-e a fertőzések megelőzésében, mint az áfonyaszósz, vagy áfonyalé. A proantocianidok, röviden PAC, a flavonoidok azon csoportja, melyről azt feltételezték a kutatók, hogy ez adja az áfonya fertőzést megelőző tulajdonságát. A WPI jelentéséből azonban az derült ki, hogy az áfonyalé önmagában sokkal hatásosabban előzi meg a fertőzésekért felelős biofilm képződést, mint az áfonyából kivont PAC.
A húgyúti fertőzéseket elsősorban az E. coli baktérium virulens formája okozza. Az E. coli baktérium felületén apró, szőrszerű kinövések találhatók, melyek kampó módjára beleakaszkodnak a húgycső belső felületén lévő sejtfalakba, ezek a virulens baktériumok egy úgynevezett biofilmet képeznek és fertőzést okoznak. „A vizsgálatok bebizonyították, hogy az áfonyalé biofilmkialakulást gátló képessége sokkal komplexebb, mint azt eredetileg feltételeztük” - mondta Terri Camesano vegyészprofesszor, a tanulmány szerzője. „A tanulmány során egyértelművé vált, hogy a PAC önmagában nem hatásos a fertőzések megelőzésében.”
A kutatás részleteit a Food Science and Biotechnology című tudományos szakfolyóirat online kiadásában jelentették meg
Hatékonyabb az áfonyalé mint a kivonat
2011.11.16. 19:56 Orosz Viktória
Szólj hozzá!
Címkék: baktérium áfonya tőzegáfonya urológia húgyúti fertőzés cystitis e.coli
A bejegyzés trackback címe:
https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr43388026
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek