Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

HER-2

2007.05.13. 17:05 Orosz Viktória

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Az évenként felfedezett új esetek száma folyamatosan emelkedett az elmúlt évszázad második felében. Becslések alapján 10 nőből 1nél nagy valószínüséggel fejlődik emlődaganat.

Az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú formái, de vannak nagyon rosszindulatúak is, egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. Az emlőrákos betegek kb. negyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami egy jól körülhatárolható csoportja az emlőráknak. A HER2 a humán epidermális (hám eredetű) növekedési faktor receptor 2-es típusa. Normális mennyiségben fontos szerepe van a sejt növekedésének és fejlődésének szabályozásában. Szervezetünk nagyon sok epidermális (hám eredetű) sejtjében megtalálható, ilyenek pl. a bőrsejtek, mirigysejtek. Az emlő tejtermelésért és elvezetésért felelős struktúrájának sejtjei is ilyen eredetűek. Két darab HER2-gén található egy normális sejt magjában és ennek hatására megfelelő mennyiségű HER2-fehérje termelődik a sejtek felszínén. Előfordul azonban, hogy a HER2-génből túl sok van (amplifikálódik), és így a sejtek felszínén is jóval több HER2-fehérje jelenik meg. Ezek hatására a sejt gyorsabban nő, osztódik, és ez vezethet el a rákos sejtburjánzáshoz.
A hagyományos kemoterápia a szervezet valamennyi gyorsan osztódó sejtjére hat, így a gyorsabban megújuló egészséges sejteket is károsítja. A célzott kezelés lényege a rákos burjánzást kiváltó gén vagy fehérje beazonosítása, és az ez ellen történő specifikus, szelektív támadás. Ez a specifikus biológiai terápia a szervezet természetes immunrendszerének befolyásolásával célzott támadást tesz lehetővé a tumoros sejtek ellen, és csak HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében hatásos.
További információk: http://www.her2.hu

Forrás/www.her2.hu/

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: her2 daganat emlőrák

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr7275234

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: click the following web page 2018.03.17. 17:03:41

Ajánlatok a kedvenc helyeidről - kockablog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása