Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A egészséges szív chartája

2007.06.27. 09:19 Orosz Viktória

2007. június 20-án, mindössze 8 nappal a brüsszeli európai kezdet után hazánkban is a szívbetegségek elleni küzdelem új korszaka kezdődött az Egészséges Szív Európai Chartájának szellemében. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében a Chartát ünnepélyes keretek között írta alá Dr. Horváth Ágnes, a Magyar Köztársaság egészségügyi minisztere, valamint 18 szakmai és társadalmi szervezet vezetője. A Egészséges Szív Chartáját a képre kattintva lehet elolvasni! Nemzetközi Charta információkról: itt.

 
 
Európa első számú gyilkosa a szív- és érrendszeri betegség. Évente sokmillió európai polgár hal meg emiatt. A szív- és érrendszeri betegségek döntő többségét az érelkeményedés, érelmeszesedés alapján létrejövő állapotok teszik napjainkban, ide tartozik a szívinfarktus, a szélütés, a végtagi erek betegségei, elzáródása. Az érrendszer betegsége igen hosszú tünetmentes, "lappangási" időszak után manifesztálódik, ezután azonban már megszüntetni, meggyógyítani nem lehet, legfeljebb romlását tudjuk lassítani, esetleg időlegesen megállítani.



A szív betegségek kialakulásának főbb okai, melyeken mi magunk tudunk változtatni:

Dohányzás - A koszorúér-megbetegedésből származó halálozások csaknem fele mutat összefüggést a dohányzással. A tartós szénmonoxidhatás a következményes helyi oxigénhiány által érelváltozások kifejlődését eredményezi. Megváltozik az érbelhártya áteresztőképessége: megvastagszik, fellazul, vizenyős lesz, meszesedik. Dohányzás abbahagyása és passzív dohányzás lehetőségszerinti kerülése. 
Testmozgás hiánya - A rendszeres mozgás növeli a HDL(koleszterin), és csökkentheti az LDL(koleszterin) szintet. Ezen túl tágítja a vérereket, mely a vérnyomás egyidejű csökkenéséhez vezethet. A mozgás egyúttal nagyon megkönnyíti a felesleges kilók leadását is. Akár már napi 30 perc aktív mozgás is jelentősen csökkenti a kockázatot.
Elhízás -  A túlsúly jelentősen növeli a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. Gyermekek esetében a túlsúly ötszörösére növeli annak valószínűségét, hogy az illető szívbeteg lesz, vagy agyvérzést kap 65 éves kora előtt. Továbbá felelős a hipertónia, II. típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint. Testmozgással könnyen és tartósan megszabadulhat feles kilóitól is, mely továbbcsökkenti vérének összkoleszterinszintjét.
Stressz - Egyik legnagyobb kockázati tényező, a tartós stressz a primer hypertónia egyik legnagyobb rizikófaktora. Stresszmentes életmód: stresszoldó tanácsokstressz-teszt
Alkohol,kávé - Elhagyásuk, vagy csökkentésük a magasvérnyomás jelentős csökkenésével  és egyéb betegségek kialakulásának megelőzésével jár.
Helytelen táplálkozás - A helytelen táplálkozás magasvérnyomáshoz, magaskoleszterinszinthez vezethet. Kerüljük a túl sós és zsíros ételeket!

Tegyünk azért, hogy ne legyen ilyen a szívünk!!!






















A chartához csatlakozó magyar szervezetek:

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Egészségügyi Minisztérium
Magyar Kardiológusok Társasága
Kardiológiai Szakmai Kollégium
Egészséges Magyarországét Egyesület (Szívbarát védjegy)
Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata
Magyar Atherosclerosis Társaság
Magyar Diabetes Társaság
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Magyar Dohányzás Ellenes Koalíció
Magyar Elhízástudományi Társaság
Magyar Gyermekorvosok Társasága
Magyar Hypertonia Társaság
Magyar Kardiovascularis Rehabilitációs Társaság
Magyar Stroke Társaság
Magyar Táplálkozástudományi Társaság
Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Selye János Magyar Magatartástudományi
és Magatartásorvoslási Társaság

Szólj hozzá!

Címkék: szív koleszterin charta hypertonia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr96106828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása