Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Láthatatlan daganatsejtek

2007.11.11. 11:02 Orosz Viktória

A British Columbia Egyetem kutatói fényt derítettek egy olyan mechanizmusra, mely egy „láthatatlanná tevő köpenyt” von a daganatsejt köré és így az elbújhat az immunrendszer elől. Dr. Wilfred Jefferies professzor munkatársaival felfedezte, hogy a daganat áttétek egy kromatin remodelling nevű folyamat során láthatatlanná tud válni az immunrendszer számára. A folyamatot több rosszindulatú daganat, többek között a petefészekrák, méhnyakrák, prosztatarák és malignus melanoma esetében is megtalálták, azonban az emlőrák és a tüdőrák esetében különösen nagy aktivitásúnak bizonyult.
A sejten belül az emberi DNS kromatinként, hisztonok segítségével összecsomagolt formában van jelen. A kutatók most azt fedezték fel, hogy daganatsejtek esetében megváltozik a kromoszómák szerkezete, mégpedig a hisztonok eltérő kapcsolódása miatt. Ennek következtében lecsökken az MHC I receptorok száma a sejtek felszínén, melyek az immunrendszer számára biztosítanák a felismerést. Mivel az immunrendszer az MHC molekulák által mutatott fehérjedarabok segítségével ismeri fel sajátnak vagy idegennek az adott sejtet, a receptorok nélkül nincs olyan jel, mely beindítaná az immunrendszer támadását a daganatsejt ellen.
„Felfedezésünk végre megadhatja a választ arra a közel húsz éve fennálló kérdésre, hogy miként képes a daganatsejt kijátszani az immunrendszert. Reméljük, hogy a kapott eredmények alapján öt-tíz éven belül olyan kezelési módot fogunk találni, mely lerántja a daganatsejtek láthatatlanná tevő leplét.” – bizakodott Jefferies professzor.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás daganat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr67225086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása