Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét képe 12. - Ne dohányozz!

2007.10.07. 15:22 Orosz Viktória

Forrás

Szólj hozzá!

Nem kell többé injekció a cukorbetegeknek?

2007.10.05. 21:49 Orosz Viktória

Hamarosan tablettában vehetik be a cukorbetegek az inzulint, így nem lesz szükség a mindennapos injekciókra. Aberdeeni kutatók fedezték fel, hogy az inzulint be lehet "burkolni", tehát orálisan is a szervezetbe juttatható. Az inzulint egyelőre csak injekció formájában lehet beadni, ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat, s ez különösen a tűtől rettegő betegek számára jó hír. Nem kevés emberről van szó, az orvosok szerint ugyanis a cukorbetegek jelentős része retteg a mindennapos injekciótól. Az ő számukra jelentős áttörést jelent majd, ha az inzulint tabletta formájában is bejuttathatják a szervezetükbe. Ez sokkal kényelmesebb módszer lesz. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek rendszeres inzulin-injekcióra van szükségük, míg a 2-es típusú cukorbetegség diétával vagy orálisan szedhető gyógyszerrel is ellenőrzés alatt tartható, és inzulininjekcióra csak akkor van szükség, ha a beteg állapota romlik.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség inzulin

Németország legkisebb újszülöttje

2007.10.02. 20:39 Orosz Viktória

Kimberly Németország legkisebb újszülöttje, születésekor mindössze 297gramm volt(a vilgárekord 244gramm) és akkora volt, mint egy mobiltelefon. A kicsi 15 héttel született korábban, az orvosok szerint 1 a millióhoz volt az esélye a túléléshez, de 6 hónap után kiegedték a kórházból és szüleivel hazatérhetett.

4 komment

Címkék: csecsemő érdekesség rekord

X-Stop, a gerincprotézis

2007.10.01. 14:35 Orosz Viktória





























Az X-Stop nevű titán protézis a legújabb eszköz a gerincoszlop  szűkületet javító nminimálisan invazív sebészeti eljáráskor. Ezt a protézist a gerincoszlop lumbális részénél tudják alkalmazni. A műtét 30 perces, helyi érzéstelenítéssel történik. Főként olyan 50éven feletti személyeknek ajánlják, akiknél diagnosztizált(RTG,MR) a szűkület(stenosis) és akiknek a mozgását is hátráltatja a fájdalom, mely derekában van és lábaiba sugárzik.



 

1 komment

Címkék: protézis gerinc stenosis

süti beállítások módosítása