Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Okozhat-e az alvászavar cukorbetegséget?

2008.01.04. 18:26 Orosz Viktória

A kutatók egy újabb lehetséges kockázati tényezőt fedeztek fel a cukorbetegséggel kapcsolatban: az alvászavart!
 
Chicagóban egy kisebb tanulmány vizsgálta a feltételezést kilenc egészséges felnőttön.
Három éjszakán át megzavarták az önkéntes kísérleti alanyok álmát, melynek következtében az inzulinfelhasználás sokat romlott. Ugyanannyi cukormennyiség megemésztéséhez több inzulin kellett. Ugyanolyan hatással volt az alanyokra, mintha 10-12 kilót híztak volna. Korábbi tanulmányok már feltárták, hogy a túl kevés alvás megnövelheti a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A szóban forgó tanulmány, melyet a  Proceedings of the National Academy of Sciences közölt, hogy a nem megfelelő alvás is hasonló eredményeket hoz.
 
A kísérlet során vizsgálták a résztvevők agyhullámait. Amint mély álomba merültek volna, a kísérletvezetők felkeltették őket, egy éjszaka 250-300 alkalommal. Az önkéntesek ebből mindössze 3-4 alkalomra emlékeztek, de fáradtan és kábán ébredtek.

A kísérletben résztvevők 20-31 év közöttiek voltak, de úgy aludtak, mintha 40 évvel öregebbek lennének. A huszonévesek alvás közben 80-100 percig mutatnak lassú agyhullámokat, míg a 60 évesek kevesebb, mint 20 percig. Ha valaki elég sokáig alszik, de mégis fáradtan ébred, előfordulhat, hogy ebből túl kevés a lassú agyhullámok időszaka. Az alvási apnoéban szenvedők esetében ez gyakori.

A túlsúly és az előrehaladott életkor a cukorbetegség két fő rizikófaktora, de egyben az alvásminőséget is mindkettő rontja.

Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: alvás cukorbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr39284833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása