Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hasi zsír a legrosszabb a szívnek

2012.09.04. 09:22 Orosz Viktória

A kutatók szerint azok a normális testsúlyú emberek, akik túlzott mennyiségű hasi zsírral rendelkeznek, a szívbetegség okozta halálozás magasabb kockázatának vannak kitéve, mint akáraz elhízott személyek.

Az Európai Kardiológus Társaság müncheni konferenciáján közzétett kutatás azt mutatta, hogy a centrális elhízástól szenvedő normális testsúlyú személyek a szívbetegség eredetű halálozás háromszor magasabb kockázatának vannak kitéve, mint a normális testsúlyú és normális csípő-derék aránnyal rendelkezők. „A normális testsúlyú emberek kevésbé érzik szükségesnek az életmódbeli változtatásokat” – számolt be a kutatást vezető Dr. Francisco Lopez-Jimenez, a rochesteri Mayo Klinika kardiológusa. „Pedig a centrális elhízás még a normális testsúlyú személyekben sem egészséges.”

Lopez-Jimenez elmondta, számos oka van annak, hogy a centrális elhízás ilyen mértékben megnöveli a halálozás kockázatát. Egyrészt fokozza az inzulin-rezisztenciát, másrészt a centrálisan elhízott személyek kevesebb zsírral rendelkezhetnek azokon a területeken, ahol a zsír védelmet nyújthat, például a csípőn és a lábszáron. A centrális elhízásban szenvedő emberek általában kisebb izomtömeggel is rendelkeznek. Az elhízottak esetében a kockázatot a zsír eloszlása valamelyest enyhíti. Az elhízottak általában azokon a helyeken is rendelkeznek zsírral, ahol a zsír védőhatást gyakorolhat, és nagyobb izomtömeggel rendelkeznek.

A normális testsúlyú, centrális elhízásban szenvedő emberek számára a kockázat csökkentésének egyetlen módja a fogyás és az izomtömeg növelése, hogy ezáltal egyenletesebben eloszthassák testsúlyukat. „A problémát egészséges étrenddel és sportolással lehet a legjobban kezelni” – magyarázta a szakértő. „Aki mindkettőt követi, a testsúlyát is csökkentheti, és az izomtömegét is növelheti.”

Szólj hozzá!

Címkék: elhízás szív zsír

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr694754080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása