Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Bélférgekkel az SM ellen

2008.03.21. 18:13 Orosz Viktória

A féreglárva-koktél elsőre furcsának tűnhet, mintha egy régi tündérmeséből vett orvosság lenne. A furcsa gyógyszer azonban az előzetes tesztek alapján bizonyíthatóan hatásos. Orvosok egy csoportja féreglárvák alkalmazásával próbál megoldást találni a sclerosis multiplexre (SM) és a hozzá hasonló degeneratív autoimmun-betegségekre. - írja a Medipress.
 

Egy Argentínában nemrég végzett kísérlet során bélféreg lárvákat alkalmaztak SM-es betegeknél, akik a kísérlet végén saját elmondásuk szerint jobban érezték magukat, és tüneteik is enyhültek valamelyest. Az eredmények ismeretében az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala is engedélyezte egy öt páciens részvételével készülő kísérlet megkezdését. A kísérlet vezetője Dr. John Fleming reméli, hogy a féreglárva-koktél az ő esetükben is hatásos lesz.

A bélféreg-lárvák alkalmazása néhány gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegnél már hatásosnak bizonyult. Az orvosok emberi bélférgek helyett elsősorban disznókban található bélférgeket alkalmaznak, így a paraziták által okozott betegségek elkerülhetők a koktél alkalmazása során.

Az SM specialisták az előzetes eredmények ellenére szkeptikusan állnak az új 'csodaszerhez'.

"A féreglárvák alkalmazása nélkülöz minden orvosi háttéranyagot és tudományos magyarázatot - nyilatkozta Dr. Hillel Panitch, a Vermonti Orvosi Egyetem neurológus professzora - Nagyon korai lenne még azt állítani, hogy a féreglárvák alkalmazása segíthet a szklerózis multiplexben szenvedő betegeken. Egyelőre mindannyian a kísérlet eredményeit várjuk."

A módszer lényege, hogy a lárvák jelenléte miatt a szervezet az immunreakciók beindítására a védekezését felelős T-sejtek közül a Th2-t használja, az erősebb immunreakciókat kiváltó Th1 sejtek helyett. Így a szklerózis multiplex (amely az idegrendszer krónikus gyulladásával jár) tünetei közül sok csökkenhető lenne.

"Akár működik az eljárás akár nem, sok betegben visszatetszést kelthet az, hogy féreglárvákat kell szednie - nyilatkozta Dr. Panitch - Én magam sem hiszem, hogy szívesen venném, ha bélférgekkel kezelnének. Talán hatásosabb lenne, ha a férgek által termelt hatóanyagokat megpróbálnák kivonni a parazitákból és azt a gyógyszergyártásban felhasználni."

"A kérdés nem az, hogy van e gusztusunk ennek a módszernek az alkalmazásához, hanem hogy hatásos e vagy nem - nyilatkozta Dr. John Richert, a Nemzetközi Sclerosis Multiplex Alapítvány elnöke - Azt hiszem az SM-es betegeknek nem lenne kifogásuk a férgek ellen, ha azok valóban enyhítenék a tüneteiket."

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia sclerosis multiplex

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr65391271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása