Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Új terápiás lehetőség az SM kezelésére

2008.04.01. 19:01 Orosz Viktória

Kutatók nemrég genetikai és gyógyszerészeti bizonyítékokat találtak a kollagénáz-2 elnevezésű fehérje a szklerózis multiplex kialakulásában betöltött szerepére. A tudósok remélik, az új információk birtokában sikerrel vehetik majd fel a harcot a betegséggel.
A kollagénáz-2 a mátrix metalloproteinázok (MMP) közé tartozik, amely fehérjecsalád a kollagén és más kötőszövetek lebontásáért felelős. Feltételezések szerint az MMP-k károsíthatják a vér-agy gátat, így az idegeket nem kívánt sejtek támadhatják meg. A kutatások szerint a szklerózis multiplexben szenvedő betegek vérében és gerincfolyadékjában gyakran megfigyelhető az emelkedett MMP-szint.
Állatkísérletek során Dr. Carlos Lopez-Otin és kollegái megvizsgálták a kollegénáz-2 és a szklerózis multiplex közti összefüggéseket és kölcsönhatásokat. Adataik szerint a kollagénáz-2 hiányában a szklerózis multiplexes betegek kevesebb ideg és agykárosodással számolhatnak.
"A fehérje blokkolásával jelentős javulás érhető el a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotában - nyilatkozta Dr. Lopez-Otin - Ez új reményt adhat a betegségben szenvedőknek és családjaiknak."
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia sclerosis multiplex

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr48406979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása