B3-vitamin(niacin):
Vízben oldódó vitamin, melynek fontos szerepe van a sejtosztódásban, a DNS, RNS és a fehérjék szintézisében, illetve a hemoglobin termelésében és újratermelésében. Szerepet játszik több hormon szintézisében és az ingerületátvivő anyagok termelésében is. Triptofánból is képződik testünkben niacin.
Miben található meg?
Májban, sovány húsokban, tejtermékekben, burgonyában, gabonafélékben, hüvelyesekben, csonthéjas gyümölcsökben.
Mihez szükséges?
Nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, a vércukorszint kontrollálásához, antioxidáns működésekhez és méregtelenítő reakciókhoz. Csökkenteni tudja a magas triglicerid és koleszterin-szintet, és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett gyulladáscsökkentő és értágító hatása is van.
Mit okozhat hiánya?
Kimerültség, émelygés, fejfájás, pszichés zavarok, hasmenés, a bőr durvává válhat(pellagra)
Ajánlott napi mennyiség: 20mg
Egyéb a B3-vitaminról:
Csökkenti az Alzheimer tüneteit
Kommentek