Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A tea a leghatékonyabb fogszuvasodást megelőző ital

2008.12.03. 21:00 Orosz Viktória

Manapság, egy átlagos 0,5 l-es üdítőital 17 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Sokkal megdöbbentőbb azonban, hogy a gyümölcslevekben található egyes citromsavak jóval erősebbek a sósavnál, vagy akár a kénsavnál is. Ezek a szénsavas üdítőkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen előállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védő zománcréteget károsítják. Amennyiben a fogzománc elvész, nincs mit tenni. Van azonban egy ital, mely nem okoz ilyen problémákat, derül ki egy, az Általános Fogorvosi Akadémia (Academy of General Dentistry – AGD) által végzett felmérésből.

Jó íze mellett, a teának sok egészséges tulajdonsága is van, többek közt magas antioxidáns tartalma, mely csökkenti a rák, szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A Dr., BDS, MSc, PhD Mohamed A. Bassiouny fogorvos által vezetett kutatás során fekete és zöld teát hasonlították össze szénsavas üdítőkkel és narancslével, rövid- és hosszú távú, a fogakra kifejtett hatásukkal. A fekete tea olyan ártalmatlannak bizonyult a fogakra, mint a tiszta víz.

Dr. Bassiouny állítása szerint, a zöld tea további előnyökkel bír, a fekete teához képest, úgy mint magas flavonoid (növényi tápanyag) és antioxidáns tartalma.

Szakemberek javasolják azonban, a tea minden hozzávaló, úgy mint tej, citrom vagy cukor nélkül való fogyasztását, mivel ezen anyagok a flavonoidokkal reagálva, csökkentik azok jótékony hatását. Kerülje továbbá, a készen vásárolható jeges teákat, mert azok rengeteg cukrot és citromsavat tartalmaznak. A hozzávalók nélkül otthon elkészített tea, azonban „biztonságos”, legyen hideg vagy meleg.

Dr. Kenton Ross fogorvos, az AGD rendes tagja szerint a fogszuvasodás mindennapos probléma.

A nagymértékű, rendszeres üdítőital fogyasztás után hónapokkal jelentkeznek a komolyabb problémák. Azt is elmondta, hogy a kutatás valóban helytálló, így javasolja a tea mindennapos fogyasztását szemben a különböző üdítőitalokkal.

Íme, néhány tanács, amellyel csökkentheti a fogzománcát érő káros hatásokat:
  • ·  Mérsékelje, vagy mellőzze szénsavas italok fogyasztását. Igyon vizet, tejet vagy teát.
  • ·  A teához ne adjon cukrot, citromot vagy tejet.
  • ·  Szénsavat, citromsavat tartalmazó italokat igya szívószállal és gyorsan.
  • ·  Rágjon cukormentes rágógumit, hogy fokozza a nyálelválasztást a szájban.
  • ·  Öblögessen vízzel, hogy kimossa a savakat, és várjon egy órát fogmosás előtt.

 Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: tea fogászat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr81802311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása