Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Új műtéti eljárás az elhízás és a cukorbetegség ellen

2011.08.15. 17:47 Orosz Viktória

Különleges implantátum beültetése lehet majd hamarosan az egyik legelterjedtebb gyógymódja a cukorbetegségnek.

 Új, a gyomorszűkítő és a gyomor-bypass műtéthez hasonló beavatkozást fejlesztettek ki brit kutatók, amely segíthet a kóros elhízásban, valamint a cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Míg eddig a gyomor űrtartalmának- illetve a bélcsatorna hosszának csökkentésével érték el, hogy a táplálék gyakorlatilag fel se tudjon szívódni, az új, úgynevezett EndoBarrier módszer nem ilyen drasztikus. A beteg bélcsatornájába ugyanis endoszkópos eljárással egy hatalmas, kolbászbőrhöz hasonlító vékony implantátumot ültetnek be, amelyen az étel felszívódás nélkül továbbhalad a bélrendszer alsóbb szakaszába. A beavatkozás mindössze egy órát vesz igénybe, és érzéstelenítéssel történik. Az orvosok szerint az új eljárás ráadásul ugyanolyan hatásos, mint más gyomorszűkítő műtét, azonban sokkal biztonságosabb. Hosszú távú mellékhatások és kockázatok -,mint például a bélelzáródás - ugyanakkor itt is előfordulhatnak.

A diabétesszel küzdő betegek körében hamarosan ez lehet majd a legelterjedtebb gyógymód, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján az EndoBarrier mellet semmilyen más gyógyszeres kezelésre sincs szükség. Az implantátum- mivel a nyombélbe ültetik -, a hormonháztartást is megváltoztatja, melynek hatására a hasnyálmirigy több inzulint termel, csökkentve a cukorbetegséget.
A kutatások során három kórház betegein alkalmazták az eljárást, és az eredmények azt mutatták, hogy a betegek koleszterinszintje és vérnyomása is csökkent az implantátum behelyezésével. A tauntoni Musgrove Park Kórház legújabb tanulmánya szerint a diabéteszes betegek 72 százalékánál figyeltek meg javulást, és egy év elteltével a gyógyszeres kezelést is elhagyhatták.

Az EndoBarrier beültetését egyelőre nem támogatja a brit egészségbiztosító, ezért jelenleg 8000 fontba (mintegy 2,5 millió forintba) kerül, és csak magánklinikákon végzik. 

1 komment

Címkék: cukorbetegség sebészet műtét endobarrier

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr133155980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smirgli 2012.01.02. 16:32:57

De most komolyan! Ez már Magyarországon is egy 3 éves történet, aztán újra és újra mint friss hír röppen fel. Azt lenne jó tudni, hogy itthon mikor kezdenek el foglalkozni vele.
(Úgy tudom Amerikában már van egy továbbfejlesztett változata is.)
süti beállítások módosítása