Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Szünet!

2008.04.24. 15:59 Orosz Viktória

Betegség miatt a blog néhány napig (és már néhány napja) szünetel!

2 komment

Az anyagcsere és a vérnyomás kapcsolata

2008.04.22. 19:50 Orosz Viktória

Brit kutatók, akik nemrég az anyagcsere-folyamatok világméretű felmérését végezték, érdekes felfedezésre jutottak. Adataik szerint a vérnyomást leggyakrabban nem genetikai faktorok határozzák meg, hanem az, hogy mit eszünk, és hogy milyen baktériumok találhatók a bélrendszerünkben. - írja a Medipress.
A tudósok remélik, hogy az új felfedezés hozzájárulhat a hatékonyabb vérnyomás-csökkentők és gyógyszermentes kezelések kifejlesztéséhez. A vizsgálatokat az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Japánból és Kínából származó vizeletminták elemzésével kezdték a tudósok, ez vezetett később a meglepő felfedezésre, mely szerint az, hogy hol élünk, jelentősen befolyásolja a vérnyomásunkat.
"A világ metabolikus térképének egyik végén Dél-Kína, a másikon a texasi Corpus Christi található - nyilatkozta Dr. Jeremy Nicholson, a Londoni Imperial College munkatársa - Az étkezési szokásaink, életvitelünk, és a bélrendszerünkben található mikroorganizmusok határozzák meg elsősorban az anyagcserénket."
A bélrendszerben található baktériumok segítenek a tápanyag megemésztésében és lebontásában és szinte teljes szimbiózisban élnek az emberi szervezettel. A lebontás közben különböző vegyületek kerülnek a szervezetbe, amelyek közül néhány a gyógyszerekéhez hasonló hatással bír.
A kutatók megvizsgálták ezen metabolitok különböző szívbetegségekre gyakorolt hatását. Dr. Nicholson szerint, bár még nagyon a kutatás elején járnak, már most találtak olyan bektárium eredetű anyagokat, amelyek hatással vannak a vérnyomásra.
Jelenleg közel egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól (magas vérnyomáson a 140/90 Hgmm feletti értékeket értjük), amely a leggyakoribb oka a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. Leggyakrabban a túl magas só-bevitelt tartják a magas vérnyomás okozójának. Dr. Nicholson és kollegái a só a magas vérnyomás kialakulásában betöltött szerepét is vizsgálták.
A kutatók szerint a só és a magas vérnyomás kialakulása közti lánc egyik szeme talán a hangyasav nevű vegyület lehet. "Nem tudunk sokat a hangyasav szervezetben betöltött szerepéről. Ez az az anyag, amely miatt egy méhszúrás vagy hangyacsípés után fájdalmat érzünk - nyilatkozta Dr. Nicholson - Lehetséges, hogy szerepet játszik a só feldolgozásában a vesékben. Emiatt elképzelhető, hogyha változtatunk az anyagcserénken, tehát az étkezési szokásainkon, életvitelünkön és bélflóránkon, az a vérnyomásunkra is jótékony hatással lesz."
A kutatók adatai szerint szintén magasabb volt a vérnyomásuk azoknak, akiknek vizeletében magasabb volt az alanin nevű aminosav koncentrációja. A magas alanin-koncentrációt legtöbbször állati eredetű termékek túlzott fogyasztása okozza.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás anyagcsere hypertonia

süti beállítások módosítása