Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét képe: LEGO szív

2008.05.16. 14:07 Orosz Viktória

Nathan Sawaya 1,5 millió LEGOból készített egy nagy méretű szívet. Íme a végeredmény:

Szólj hozzá!

Mi okozza a motivációhiányt a skrizofréneknél?

2008.05.13. 18:25 Orosz Viktória

Az olyan pszichotikus betegségekben, mint a skrizofréniában szenvedő betegek vizsgálatának eredményei egy alternatív magyarázattal szolgálnak arra, hogy sok betegnél miért fordul elő motivációhiány. A kutatásról a BioMed Central lapja, a BMC Psychiatry számol be. skizofréniára gyakran jellemző hallucinációk mellett a betegeknek gondot okoz az apátia és a motivációk hiánya is. A dopamin hipotézis szerint a szkizofréniával összefüggő furcsa viselkedés nagyban magyarázható az agy dopamin-működésének variációival. A dopamin aktivitás és a motivációhiány közötti lehetséges kapcsolat megvizsgálása hozzájárulhat az olyan új megközelítések kifejlesztéséhez, amelyek segíthetnek a betegeknek az életben.
A vizsgálat során, amelyet a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Intézet támogatott, és Dr. Graham Murray vezetett (Cambridge Egyetem, Pszichiátriai Intézet), 18 beteget vizsgáltak meg, akiknél első alkalommal jelentkeztek pszichotikus tünetek. Összehasonlították a betegek teljesítményét 19 egészséges önkéntessel a motivációs viselkedés számítógépes tesztjével.
Reakcióidőt mérő teszten is részt vettek, ahol minden vizsgálatnál jutalmat kaphattak. A kontrollcsoportban szinte az összes résztvevő gyorsabban reagált, ha nagyobb jutalom volt kilátásban. Ezt a jól dokumentált jelenséget a pszichotikus csoport kevesebb, mint negyedénél figyelték csak meg, cselekedeteik ösztönzési folyamatában rendellenességet feltételezve. Ezen résztvevők közül 11 fő szedett atípusos antipszichotikumot, amelyekről néha azt gondolják, csökkentheti a motivációt a betegekben. Ugyanakkor ez a vizsgálat azt találta, hogy ezek a szerek szignifikánsan nem befolyásolták a végeredményeket.
Régebben egyes kritikusok azt vetették fel, hogy a betegek motivációs problémái egyszerűen csak a hosszú távú kezelés vagy az egészségügyi intézményekben eltöltött hosszú idő miatt másodlagosan alakulnak ki, ám mivel a kutatók fiatal, a betegségük kezdetén tartó pácienseket vizsgáltak, ezt a lehetőséget kizárhatták. „A pszichotikus betegeknél már az első kórházi ellátás során vannak motivációs hiányosságok.” Közölte Dr. Murray. „Az ilyen problémák agyi alapjainak megértése végül hozzájárulhat az új kezelések kifejlesztéséhez.”
A motivációhiány és az agy biokémiai jutalmazórendszere közötti kapcsolat kimutatásának következő lépése annak vizsgálata lesz, hogy az önmotiváció biztonságosan serkenthető-e a gyógyszert szedő pszichotikus betegek esetében, beleértve az olyan szereket, amelyek a dopamin kiáramlást fokozzák, de nem súlyosbítják a többi tünetet.
 Forrás: Medipress
 

Szólj hozzá!

Címkék: skizofrénia biokémia

süti beállítások módosítása