Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Fluoridos vizet a fogak érdekében

2009.04.24. 10:52 Orosz Viktória

 

2000-ben több mint 15 milliárd liter palackozott vizet fogyasztottunk el, ez pedig közel kétszerese a tíz évvel ezelőtti értékeknek. - írja a Medipress.
Hogy a fogyasztók az egészségesebb élet reményében, vagy a fogyasztható csapvíz hiányában fogyasztják a palackozott vizet, tulajdonképpen mindegy is: a lényeg, hogy a palackozott vizek a csapvízzel ellentétben nem tartalmaznak fluoridot, ami segíthet megelőzni a fogszuvasodást.
 
Az Általános Fogorvosi Akadémia (AGD) kutatói összesen 100 különböző palackozott vizet vizsgáltak meg, amelyek között akadt artézi kútból származó víz, ásvány- és forrásvíz, valamint ízesített és desztillált víz is. A minták közül mindössze öt tartalmazott a csapvízzel azonos mennyiségű fluoridot. Az Egyesült Államok fogorvosi szakértőinek ajánlása szerint napi 0,7-1,2 ppm fluorid bevitele szükséges a fogszuvasodás megelőzésére.
"A fluoriddal gazdagított vizek segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében, ezért rendkívül fontos, hogy a veszélyeztetettek lehetőleg ilyen palackozott vizeket, vagy csapvizet fogyasszanak" - nyilatkozta Dr. Ryan L. Quock, a kutatás vezetője. A fluorid erősíti a fogakat, és megóvja azokat a szuvasodást okozó baktériumoktól.
"Különösen a gyermekek, és a gyenge fogazatú felnőttek esetében fontos, hogy olyan vizet fogyasszanak, amelynek fluorid-tartalma megfelel az ajánlásoknak - nyilatkozta Dr. Patricia Meredith, az AGD szóvivője - Emellett természetesen a rendszeres fogmosás és a fluorid-tartalmú fogászati szerek alkalmazása is fontos."

 

2 komment

Címkék: fogászat fluoride

A hét képe

2009.04.21. 12:28 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása