Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Barkácsfúróval mentett életet egy orvos

2009.05.24. 18:44 Orosz Viktória

Egy kisvárosi ausztrál orvos barkácsfúróval távolított el egy vérrögöt egy kerékpárbalesetet szenvedett fiú agyából. Tettét a rendkívüli bátorság és szakértelem példájaként üdvözölték.
A 13 éves Nick Rossi agyában az után jelentkezett vérzés, hogy pénteken kerékpárjával elesett és beütötte a fejét a betonba Maryborough városában, Melbournetől északnyugatra. Bár úgy tűnt, jól van, édesanyja úgy döntött, hogy kórházba viszi a fiát, miután egy csomót tapintott ki a füle mögött.
„Attól kezdve állapota romlani kezdett” – számolt be Rossi az állami rádióban. „Hol elvesztette az eszméletét, hol magához tért, egészen addig, hogy lélegeztetővel kellett segíteni a légzését. A két háziorvos ekkor alakította át a sürgősségi rendelőt műtővé.”
Az egyik orvos, David Tynan elmondta, hamar kiderült, hogy ha nem tesznek valamit a Nick agyában lévő nyomás megszüntetésére, meg fog halni. A kis kórház rendelőjében azonban nem volt elég nagy teljesítményű fúrógép a fiú koponyájának átlyukasztásához, „ezért leküldtünk valakit a karbantartókhoz” – emlékszik vissza Tynan.
„Egy melbourne-i idegsebész telefonos utasításait követve bemetszést ejtettünk a koponyán egészen a csontig, aztán átfúrtuk egy fúrógéppel” – mondta. „Elég ijesztő, természetesen aggódtunk, nehogy túl erősen nyomjuk, de amikor a koponya átfúrása után vér folyt ki, rájöttünk, hogy a megfelelő döntést hoztuk.”
Rossi elmondta, hogy a fúrást végző orvos, Rob Carson azt mondta neki a beavatkozás közben, hogy „egyetlen kísérletet tehetnek” a fiú megmentésére, Nick idegsebésze pedig közölte, hogy a merész húzás életet mentett. „Később azt mondta, amit Dr. Carson tett, rendkívül bátor cselekedet volt” – mondta Rossi. „Hihetetlen, hogy ezt egy barkácsfúróval hajtotta végre.”
Nick fejébe egy dréncsövet helyeztek, hogy kivezesse a vért, a karjába pedig vérátömlesztést kapott. Ezután légimentővel Melbourne-be szállították, ahol teljesen felépült, és kedden – a 13. születésnapján – hazaengedték a kórházból.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség csoda

süti beállítások módosítása