Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Hatékony a pramipexol Parkinson-kórban

2009.07.16. 10:28 Orosz Viktória

 

A Movement Disorder Society (MDS- Mozgászavar Társaság) 13. nemzetközi kongresszusán bemutatott új adatok megerősítették a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású pramipexol jelentős terápiás előnyeit. Az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálat hasonló eredményeket hozott, mint a már régóta bevált azonnali felszívódású pramipexol hatóanyagú készítmény.

A Parkinson-kór az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb krónikus agyműködési rendellenesség idősebb korban. Előfordulási gyakoriságát a 65 év fölötti népesség körében világszerte körülbelül egy és két százalék közé teszik. Habár a Parkinson-kórt hagyományosan motoros tünetekhez (pl remegés, merevség, lelassult mozgás, egyensúlyzavar, csoszogó járás,, merev arckifejezés) kötik, a nem motoros tünetek, többek között a depressziós tünetek, a fájdalom, a lelassult gondolkodás és az alvászavarok jelentősek lehetnek. A tünetek betegenként eltérők lehetnek, de idővel súlyosbodnak.
 
A vizsgálat megerősítette egy korábbi vizsgálat adatait, amely kimutatta a napi egyszeri adagolású szer hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát a korai Parkinson-kór kezelésében, Az eredmények igazolták a nyújtott hatású forma non-inferioritását az azonnali kioldódású, IR formához képest.4
 
A randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású - az előrehaladott Parkinson-kór kiegészítő terápiájaként alkalmazott - pramipexol hatóanyagú szer hatásosságát és biztonságosságát mérte fel az azonos terápiás feltételek mellett alkalmazott azonnali felszívódású szerrel összehasonlítva. Az UPDRS (Egységes Parkinson-kór Értékelő Skála) II+III pontszám, illetve az ébrenlét alatti , mozgásképtelen off-időszak csökkenése alapján mind az elsődleges, mind az alapvető másodlagos végpontokat sikerült elérni a vizsgálatban.
 
„A legújabb vizsgálati adatok azt mutatják, hogy a napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású pramipexol hatóanyagú szer nem csak a korai, hanem az előrehaladottabb stádiumú Parkinson-kór kezelésében is hatásos. A tünetes időszakot (az adagolási periódus végén jelentkező, drámai mértékben csökkent motoros funkciókkal járó időszak) illetően tapasztalt javulás, valamint a napi egyszeri adagolású szer által jelentett kényelem olyan előny, amelyet mind a betegek, mind az orvosok lelkesen üdvözölnek. A napi egyszeri adagolású tabletta különösen a betegség előrehaladott stádiumában lévők számára fontos, amikor gyakran megnő az igény a többfajta gyógyszerre” – jegyezte meg Anthony Schapira professzor, a vizsgálat vezető kutatója, a University College London (Queen Square) Neurológiai Intézetének Ideggyógyászati egyetemi tanszékvezetője, aki egyben a londoni National Hospital és a Royal Free Hospital ideggyógyász professzora is.
 
A pramipexol hazánkban is forgalomban van, egy, németországi ingelheimi székhelyű vállalat forgalmazza. A cég a világ 47 országában 138 leányvállalattal rendelkezik és 41 300 alkalmazottat foglalkoztat. A fent ismertetett kutatást a német gyógyszergyár termékével végezték.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás gyógyszer parkinson

Költözés

2009.07.16. 10:23 Orosz Viktória

Gondolom mindenki észrevette, hogy kevés cikket írok és publikálok. Ennek az az oka, hogy éppen készülök költöztetni a blogot egy másik szerverre, ami sokkal rugalmasabb és használhatóbb lesz. 1-2 hétbe még beletelhet a végleges költözés addigis türelmüket és megértésüket köszönöm!

2 komment

süti beállítások módosítása