Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Egészséges gyereket szült egy nő átültetett petefészekkel

2011.04.22. 10:08 Orosz Viktória

 Egy kromoszómabetegséggel együtt élő nő az a világon elsőként az ikernővérétől kapott petefészek segítségév elesett teherbe, és egészséges lánynak adott életet.

A Victoriának keresztelt baba Párizs környékén született március 8-án, és az orvosi vizsgálatok megerősítették, hogy sem édesanyjától, sem nagynénjétől nem örökölte a Turner szindrómát. 

Az anya, a francia Karine Thiriot másfél évtizede várta, hogy teherbe essen (Barcelonában mesterségesen megtermékenyített petesejtet is ültettek a szervezetébe), míg végre közel 39 éves korában megszületett várva várt gyermeke. Dr. Jacques Donnez, belga szülész-nőgyógyász 2009. augusztusában végezte el a szövetátültetést, amely Európában az első ilyen jellegű beavatkozás volt, és aki azóta már egy másik hasonló operációt is elvégzett. 

Karine-nak a Turner szindróma következtében hiányzott a saját petefészke, de a szintén Turner szindrómás ikernővérének már volt két saját gyereke, így ideális petefészekdonornak ígérkezett. Az egypetéjű ikrek közötti szövetátültetés nem igényel kilökődés elleni kezelést, a kilökődés ugyanis komoly veszélyt jelentene a terhesség kihordására. A Turner-szindróma veleszületett kromoszóma-rendellenesség, amely átlagosan 2500 nő közül egynél fordul elő.

Néhány hónappal a transzplantáció után Karine reprodukciós ciklusa saját magától helyreállt, és természetes módon teherbe tudott esni.
 

Szólj hozzá!

Címkék: szülés transzplantáció turner

süti beállítások módosítása