Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A gyermekkori elhízás ellen

2007.06.11. 13:53 Orosz Viktória

Az új-zélandi AC Nielsen kutatóintézet felmérése szerint a gyermekek naponta átlagosan két óra tizenegy percet töltenek tévénézéssel, miközben maximum egy óra lenne az ajánlott. A tévénézést és az gyermekek elhízása között sok szakember közvetlen összefüggést lát. Az Aucklandi Egyetem nemrégiben 148 ezer dollárt (nagyjából 24 millió forint) kapott a kormánytól kifejezetten arra a célra, hogy dolgozzanak ki egy megfelelő módszert vagy eszközt a kedvezőtlen tendencia megállítására. Az egyetemi kutatás során harminc, kilenc és tizenkét év közötti gyermekkel fognak kísérletezni, akik hetente több mint húsz órát ülnek a tévé előtt. Ha valamelyik módszerrel sikeresen visszafogják tévézésüket, akkor a kísérletet kibővítik háromszáz résztvevőre. Dr. Cliona Ni Mhurchu, az egyetem klinikai kísérleteket végző kutatási egységének táplálkozásért és testmozgásért felelős programigazgatója elmondta, hogy az egyik tesztelt eszköz egy időzítő lesz, ami egy bizonyos idő után kikapcsolja a tévékészüléket. Az eszközz már kipróbálták egy hat hónapig tartó kísérletben az USÁ-ban, és a gyermekeknek fél egységgel lett kisebb a test-tömegindexe. Az időzítésen kívül boksz, kosárlabda és tánc témájú aktív videojátékokat is tesztelnek a jövőben, melyek a kanapéhoz kötött, játékvezérlős videojátékok alternatívái lehetnek. Ez azért lehet hasznos, mert egy korábbi kutatás során, ahol figyelemmel kísérték és mérték a gyerekek mozgását, az derült ki, hogy pihenés közben percenkét 1,8 kalóriát égettek el, míg a kanapén ücsörögve videojátékokat játszva mindössze 1,6-ot. Az aktív - valamekkorra testmozgásra is ösztönző - videojátékok használatával 2,9 - 6,5 kalóriát éget el szervezetük percenként.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek elhízás

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr1296670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása