Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Painad - a fájdalom skálája dementiában szenvedőknek

2007.08.18. 12:25 Orosz Viktória

A nővérek számára kifejlesztettek egy jól áttekinthető tesztet, amely segít megállapítani, mennyire szenvednek, mikor kell gyógyszert adni a demenciában szenvedő embereknek. A Painad (Pain Assesment In Advanced Dementia) rövidítésű amerikai skála a már beszélni nem tudó, magatehetetlen ember testi fájdalomreakcióit pontozza. Hogy milyen az arckifejezés, nyugodt, mosolygós vagy szomorú, riadt. Hogy megfeszül-e a test, ökölbe szorul-e a kéz, felhúzza-e a lábát a beteg, milyen érzelmi töltésű hangokat hallat stb. Összesen 17 ilyen tünetet értékelnek nullától két pontig, és összehasonlítják összegüket a standard értékekkel. Így aztán könnyen eldönthető, szenved-e, fájdalomcsillapítóra szorul-e a páciens. Ezt az Egyesült Államokban jól bevált mérőmódszert most Európában is próbálják átvenni. Basler professzor, a Marburgi Egyetem fájdalomszakértője 12 átlagosan 84 éves, idős leépült páciensénél tesztelte a Painad-et, és a Schmerz nevű szaklapban közölt kutatásai alapján általános elterjesztésre ajánlja.

Szólj hozzá!

Címkék: fájdalom dementia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr16143072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása