B1-vitamin(tiamin):
Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. A szénhidrátok, zsírok és alkoholok lebontásában és átalakításában fontos szerepet játszik. Emellett fontos szerepe van a gerincvelő és az agy közötti jelátvitelben, és serkenti a memóriát is. Felszívódásában segíti a többi B vitamin illetve a C vitamin is. Az alkohol és a stressz elősegíti a hiányállapot kialakulását.
Miben található meg?
Élesztőben, borsóban, narancsban, hántolatlan rizsben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, májban, halakban, sertéshúsban, olajos magvakban(főként a földimogyoró).
Mihez szükséges?
Szénhidrátok anyagcseréjéhez, idegrendszer megfelelő működéséhez, szívműködéshez, idegrendszer energiaellátásához, illetve az alkohol lebontásához, megfelelő agyi aktivitáshoz(gyorsabb észjárás, ép memória).
Mit okozhat hiánya?
Hiánya rossz memóriát, fáradékonyságot, gyakori fejfájást, depressziót, émelygést, zsibbadást és akár szívelégtelenséget is okozhat. Nagyon súlyos, és ma már ritka esetben Beriberi betegséghez vezethet. A betegség leginkább idegbántalmakat(görcsök) okoz bőrérzékenységgel, végtagbénulással, s végül szívbénulásos halállal végződik.
Ajánlott napi mennyiség: 300mg
B1-vitamin
2007.11.20. 21:12 Orosz Viktória
Szólj hozzá!
Címkék: vitamin b1 vitamin
A bejegyzés trackback címe:
https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr94236209
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek