Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Genetikai tényezők a sclerosis multiplex kezelésében

2008.01.16. 16:54 Orosz Viktória

A scerosis multiplex kezelésében a konzervatív kezelési módszer a béta interferon terápia. Összehasonlítva azoknak a betegeknek a DNS-ét, akiknél a terápia hatékony, azokéval, akiknél eredménytelen, a kutatók jelentős eltéréseket észleltek. Így már a kezelés elkezdése előtt megjósolható a terápia eredményessége. Az ezzel foglalkozó tanulmány az 'Archives of Neurology' című szaklap márciusi számában lát majd napvilágot.
A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer idült gyulladásos megbetegedése, mely izomgyengeséget, görcsöket és bénulást is okozhat. Leggyakrabban béta interferon terápiát alkalmaznak a kezelésében, amely a legtöbb esetben lassítja a betegség progresszióját. A béta interferon kezelés ellenére azonban a páciensek jelentős részénél folytatódnak, sőt rosszabbodnak a tünetek. A depresszió és az influenzához hasonló tünetek miatt - amelyek az interferon terápia gyakori mellékhatásai - sok páciens a kezelés elhagyása mellett dönt.
Dr. Esther Byun és kollegái 206 sclerosis multiplexes beteget vizsgáltak meg. Háromhavonta ellenőrizték az állapotukat a béta interferon kezelés alatt. 99 betegnél hatékony volt a kezelés, 107 viszont nem reagált megfelelően.
A tudósok ezután mindkét csoport tagjainak DNS-ét megvizsgálták. A vizsgálat során kiderült, hogy jelentős különbségek vannak a két csoport DNS-e közt, amely különbségek komolyan befolyásolják az interferon terápia hatékonyságát.
"Új és értékes információhoz jutottunk, hiszen fontos megismernünk, hogy bizonyos gyógyszerek miért működnek az egyik betegnél, és miért hatástalanok a másiknál. Ez az első lépés a személyre szabott gyógykezelés kialakításában és az újabb gyógyszerek felfedezésében" - írják a tanulmány szerzői.
Forrás: Medipress
 

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia genetika sclerosis multiplex

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr27299818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása