Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Afázia

2007.05.24. 13:20 Orosz Viktória

Tegnapi részében kedvenc sorozatom, Doktor House, egy nagyon érdekes témát dolgozott fel. Egy ismerősöm megkért, a műsor után mondjam el neki mi az afázia(aphasia). Ezt a kérését most itt teljesítem.     

Az afázia befolyásolja a beszédképességet és a beszédműködést. A beszédközpont bármilyen eredetű (agyvérzések, balesetek miatt fellépő agyi sérülések,tumorok.agyhártya gyulladások…) sérülése miatt a beteg képtelen kifejezni magát szóban vagy írásban, vagy nem érti meg amit mondanak neki. Európában évente kb. 800. 000 új afáziás esettel kell számolni. Az afázia a nyelvnek egy olyan szerzett sérülését jelenti, mely az anyanyelv teljes elsajátítása után alakul ki. Az afázia kommunikációs zavar, mely a beszédmegértés, az expresszív beszéd, az írás, olvasás zavarát is magába foglalhatja. Ennek megfelelően különböző afáziaformákat különíthetünk el, melyek kialakulásáért más-más agyterületek sérülése okolható. A beszéd két alapfunkciója közül vagy a kifejezőeszköz, vagy a megértés, súlyosabb esetekben mindkettő sérül. Az afáziások rehabilitációjában az orvossal, pszichológussal, gyógytornásszal team-munkában vesz részt a logopédus, akinek feladata a kommunikáció, a beszéd és a nyelv helyreállítása.

Afáziához kapcsolódó oldalak(egyben mai összeállításom forrásai):

1 komment

Címkék: neurológia house afázia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr6386463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dallos Zsuzsanna 2008.10.13. 15:19:27

Én is láttam...gondoltam is rá!

www.aphasie.hu
süti beállítások módosítása