Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Dohányzás III.rész - Terhesség

2007.05.29. 08:58 Orosz Viktória


1. A terhesség alatti dohányzás növeli a gyermek, sőt még az unoka kockázatát is asztma kifejlődésére. Kaliforniai kutatók 338 asztmás gyermek és 570 nem asztmás gyermek szüleinek dohányzási szokásait elemezték. A számok azt mutatták, hogy a terhességük alatt dohányzó anyák gyermekei között nagyobb az asztma kialakulásának a kockázata a születés utáni első 5 évben. Meglepő módon ugyancsak nagyobb volt azoknak a gyermekeknek az esélye az asztma kialakulására, akiknek az anyai nagyanyjuk dohányzott akkor, amikor a vizsgált gyermek édesanyjával volt áldott állapotban annak idején. Amennyiben a dohányos nők, még a terhességük előtt abbahagyták a dohányzást, úgy megszületendő gyermekeiknek semmivel sem volt nagyobb esélyük az asztma kialakulására, mint a korábban sem dohányzó anyák gyermekeinek.

2. Egy spanyol kutatócsoport vizsgálata szerint a terhes nők dohányzása az eddig ismert veszélyeken túl a magzat genetikai állományát is károsítja, és így akár leukémia is kialakulhat a gyermekben később. Eddigi ismereteink szerint a dohányzó anyák gyermekei nagy eséllyel kisebb súllyal jönnek a világra, kevésbé ellenállók, és a koraszülés is gyakoribb ebben a csoportban. A terhesség alatti dohányzás ezzel együtt az anya egészségét is jobban megterheli, mint egyébként, és fokozza a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az Universitat Autonoma de Barcelona kutatói, Dr. Josep Egozcue vezetésével 25 dohányzó (naponta legalább 10 szál) és 25 nem dohányzó várandós nőnél végeztek rutin amniocentézist, mely során a hasfalon keresztül magzatvizet nyertek a méh üregéből. Ez a folyadék magzati sejteket is tartalmaz, a kutatók ezeket vetették alapos genetikai vizsgálat alá. Az eredmény nagyon meggyőző: míg a kromoszómák szerkezeti rendellenességeinek aránya nem dohányzó nők magzatainál 3,5%, dohányosok esetében ez az arány 12,1%. A kutatók analizálták az összes eltérést, és azt tapasztalták, hogy dohányzás hatására meglehetősen gyakran károsodik a 11. kromoszómán az a terület, amely a vérképzőrendszeri daganatok, leukémiák kialakulásáért felelős.

3. A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő. E káros hatás miatt magasabb a koraszülés aránya, kisebb lesz az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata.

4. A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója.

5. Újabb megfigyelések szerint a terhesség alatti dohányzás veszélyeztetheti a születendő gyerek zsíranyagcseréjét.

6. A kisbabát váró dohányzó anyák újszülöttei körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés.

7. A cigaretta szívása után a nikotin már rövid időn belül kimutatható a magzatvízben és a magzat vérében

Bizonyíték erre a következő demonstrációs bemutató:

Behoztak a színtérre egy előrehaladott állapotban levő várandós kismamát, akire monitorral összekötött műszereket kapcsoltak. A műszerek nagyszerűen mutatták a magzat életműködését, pl. a szabályos EKG jeleket. Amikor viszont az édesanya cigarettára gyújtott (önként vállalta), néhány másodperc elteltével felgyorsult, növekedett a magzati szívverések száma, és furcsa különleges jelek látszottak a monitoron. - Egy össze-vissza „kalimpáló” szívműködés látványa megdöbbenést okozott a jelenlévőkben...

Sorolhatnám még tovább mi mindent okozhat, egész hosszú posztom lenne az biztos, de igyekeztem a legfontosabbakat kiemelni(a teljesség igénye nélkül). Remélem ez várandós anyákra némileg ijesztően hat és 2x meggondolják, hogy rágyújtsanak-e. Egyébként várnám kommentbe, ha valakinek volt a családban, ismerősei között bármilyen hasonló eset.

Az idei 20. Nemdohányzó Világnapon a "DOHÁNYFÜSTMENTES KÖRNYEZETET!" jelmondat lesz az alapgondolata az egyes programoknak, rendezvényeknek.



 

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr888590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása