Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Koraszülöttek "napja"

2007.06.02. 20:00 Orosz Viktória

Koraszülött gyermekeknek szerveztek félnapos programot szombaton Budapesten a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ahol szakértők a probléma "népbetegség" jellegére hívták fel a figyelmet.A koraszületések gyakorisága nem változott Magyarországon az elmúlt 20 évben: továbbra is az újszülöttek 8-10 százaléka koraszülött - mondta a rendezvényen megjelent újságíróknak Nobilis András, a koraszülött napot immáron harmadik alkalommal szervező intézmény koraszülött részlegének vezetője. Magyarországon évente 95-97 ezer gyermek születik, közülük 8-8,5 ezer koraszülött. A koraszülöttek nagy része, 6.000-6.600 csecsemő intenzív ellátásra szorul - ismertette a szakorvos, aki hozzátette: "az adatok alapján továbbra is népbetegség a koraszületés idehaza". Az európai uniós 4,5 százalékos átlagarány mellett még néhány szomszédos országnak is sokkal jobbak a mutatói - hangsúlyozta Nobilis András. A specialista az MTI kérdésére elmondta: intézetükben az intenzív osztályon 23 finanszírozott ágyon 26-28 kis beteget kezelnek általában, ami havonta közel 20 millió forintos hiányt jelent a kórháznak. A folyamatos működéshez alapítványoktól és szponzoroktól igyekeznek pénzhez jutni. A szervezők 150-200 korábbi koraszülött részvételével a klinika parkjában számos családi programmal kísért juniálissal azt is szerették volna tudatosítani, hogy a leendő családanyáknak mennyi mindenre kell figyelnie: sokféle különböző betegségre és nyugodtabb életfeltételekre.

Mik lehetnek a koraszülés okai?
(a teljesség igénye nélkül!)
 - Korábbi vetélés, vagy aborusz növeli a kockázatot
 - Dohányzás(nagyon magas százalékban okoz koraszülést és fejlődési rendellenességet)
 - Alkoholizmus ill. kábítószer használata
 - Alultápláltság, kórosan alacsony testsúly
 - Méh fejlődési rendellenességei mint például a méhnyak záródási rendellenessége
 - Terhességi toxaemia
 - Különböző belgyógyászati és egyéb anyai betegségek
 - Bizonyos gyógyszereknek is nagy a rizikó faktora
 - Pszichés betegségek (főként erős depresszió és a túlzott stressz)
 -  Fertőzések(bakteriális, gombás ill. vírus)
 - Méhlepény tapadási rendellenessége
 - Baleset
 - Továbbá vannak esetek, amikor mesterségesen kell megindítani a korszülést.
Tehát magas százalékban elkerülhető a koraszülés helyes, nyugodt életmóddal. Legfontosabb odafigyelni a helyes táplálkozásra, a káros szenvedélyek elhagyására ill. törekedni a nyugodtságra. A terhesség végefele pedig kerülni kell az intenzív, fokozott testmozgást.

Egyéb tudnivalók:

A koraszülöttek speciális ellátást igényelnek, melyet a perinatális-neonatális intenzív centrumban kaphatnak meg. Ebből az újszülöttekre szakosodott intenzív osztályból összesen 22 van Magyarországon, 7 Budapesten, a többi főbb megyeszékhelyeken. Súlyuktól, állapotuktól, betegségüktől függően életük első heteit, hónapjait töltik itt a koraszülöttek. Az intenzív osztályok célja, hogy komplex orvosi kezelést biztosítson az arra rászoruló kora- és újszülöttek számára.

Koraszülött mentésre akkor van szükség, ha a kicsik olyan helyen látják meg a napvilágot, ahol nincs perinatális intenzív centrum. Ilyenkor speciálisan felszerelt mentőautóban, lényegében egy mozgó intenzív-kórteremben, illetve az abban lévő transzportinkubátorban szállítják őket a legközelebbi koraszülött osztályra. Magyarországon a 2002-ben alakult
Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány fogja össze a koraszülöttek mentésére létrejött alapítványokat és szervezeteket.

Ajánlott oldalak:
Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány
                       Szülőknek
                       Szakembereknek

1 komment

Címkék: terhesség szülés koraszülött

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr9191499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sumika 2007.06.04. 09:41:34

Eddig ez a kedvenc összeállításom, főlleg mert az én pici fiam is koraszülött volt. A feleségem méhének volt baja, de 3 hét után, hála a csodálatos orvosainak kiengedték őket és semmi maradandó károsodása nem lett.
süti beállítások módosítása