Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Skizofréniát okozó gén: NRG1

2007.06.02. 09:54 Orosz Viktória

Amerikai kutatók feltárták a skizofréniát okozó neuregulin1 (NRG1) gén titkát - olvasható a Neuron május 24-i számában. A felismerés új kapukat nyithat meg a betegség felismerésében és kezelésében egyaránt. Korábbi vizsgálatok szerint a skizofrénia oka multifaktoriális, genetikai és fejlődési rendellenességek következtében többek között egy jelátvivő anyag, a glutamát szintjének csökkenése vezet a betegség kialakulásához. "Ha ez a gén vagy az általa szabályozott jelátviteli útvonal sérül, egy olyan negatív visszacsatolási lánc indul meg a glutamát típusú szinapszisokban (idegsejtek összeköttetései), mely az idegpályák fejlődésében zavart okoz, és skizofrénia alakul ki" - mondta Bo Li, a kutatásokat végző Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) munkatársa. "A kutatások elengedhetetlen feltétele volt a labor által kifejlesztett technika. A laboratóriumban lehetséges egyes génekkel történő kísérletezés csakúgy, mint a glutamát szinapszisok dupla-foton mikroszkóppal történő megfigyelése - mely élő szövetek, sejtek vizsgálatát teszi lehetővé akár 1 milliméteres mélységig" - mondta Robert Malinow, a CSHL idegkutató programjának vezetője. Li azt reméli, hogy ezzel a felismeréssel lendületet adnak a NRG1-gyel kapcsolatos további kutatásoknak. "A neoregulin1 a skizofrénia mellett egyéb neurológiai és pszichiátriai kórképek kialakulásában is szerepet játszik, mint például az ún. bipoláris zavarokban. Most, hogy már ismerjük az NRG1 hatásának molekuláris és sejtszintű mechanizmusát, az idegpályákra gyakorolt hatás felismerésével megtalálhatjuk a fenti betegségek okának titkát" - magyarázta a szakember.

8 komment

Címkék: neurológia skizofrénia neoregulin1

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr5191206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marlenka 2007.06.02. 19:17:45

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra, és köszönöm, hogy valaki veszi a fáradtságot és leszáll az elefántcsonttoronyból a földi emberekhez. Gratuálok Önnek.

Marlenka 2007.06.02. 19:19:46

Gyorsan ki is tettem Önt a linkfalra.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.06.02. 19:25:06

Köszönöm szépen! Örülök, hogy elnyerte tetszését! További jó olvasgatást!

Marlenka 2007.06.03. 20:28:05

Hogy megnyugtassam a "Tisztelt" szerkesztőséget, levettem a blogjukat erőszakos hangnemű levelük hatására. Ja, és nem akartam lenyúlni az Önök blogját, csak propagálni szerettem volna a nagyszerű kezdeményezésüket, hogy minél több ember olvashassa. De, mint bebizonyosodott sajnos, minden orvos egyforma és csak csalódást okoznak. Remélem, egyikükkel sem fogok találkozni sosem.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.06.03. 20:38:05

Akkor ezennel ELNÉZÉSÉT szeretném kérni, de 1 régi blogommal már fordult elő, hogy mások használták fel mint saját blogot, sőt egy idő után még fel is törték. Ezt szerettük volna elkerülni, egy újabb visszaélést. A levél nem tudom mennyiben volt erőszakos, mivel nem én írtam, de semmi rossz szándék nem volt benne az az egy biztos. Még 1x szeretném leszögezni csak azért írtunk, mert azt hittük, a múlt ismétli önmagát! Még 1x őszintén elnézést kérnék, és szeretném megköszönni eredeti célját. Remélem ennek fényében megérti, és továbbra is olvasóink között tudhatjuk!

Sumika 2007.06.04. 09:39:14

Ne aggódj biztos megérti! Amúgy nekem is feltörték az oldalamat, és kitöröltek mindent... Azóta ügyesebb lettem, de nem árt az óvatosság. Nagyon szép dolog, hogy bár megtehetnéd nem törölted ki a negatív hozzászólást(bár a bloggal továbbra is +) és még nagyobb, hogy itt mindenki előtt kértél bocsánatot. Le a kalappal, a blogodat pedig folytasd mindenképp! Nagyon hasznos! Egyszerre tartalmaz általános információkat, érdekességeket és tudományosabb dolgokat! Már ismerőseimnek is reklámoztam! Sok sikert!

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.06.04. 16:04:13

Köszönöm szépen, folytatom mindenképpen!

s'more 2007.06.06. 12:42:45

Köszi ,hogy én is megtaláltam . Felkerült a legkedvesebb helyek közé!!

S'more
süti beállítások módosítása