Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Esély a süketeknek

2007.06.23. 10:06 Orosz Viktória

A hallóideg beültetés jobbnak bizonyult a csiga beültetésénél a súlyosan halláskárosodott vagy teljesen süket embereknél - állítják amerikai kutatók. A szakemberek állatokont teszteltek, hogy melyik implantátum képes a hangok szélesebb tartományát sikeresen az agyba juttatni. A kutatási eredményeket bemutató tanulmány háttérinformációi szerint habár a csigabeültetés (cochlearis implantátum) sokat javít a süket emberek hallásán, de bizonyos körülmények között határozott korlátai vannak, például az alacsony hangok meghallásánál, amelyek gyakoriak a beszédben, a magas és alacsony hangok elkülönítésében, egy zajos szobában a beszélgetés követésében és a zene értékelésében. A hallóideg beültetés másképp orvosolja a siketséget, ekkor ultravékony eletród- sort ültettek közvetlenül a hallóidegbe. "Szinte valamennyi mérésben a hallóideg-beültetés jobbnak bizonyult, mint a csigabeültetés" - mondta a vizsgálat vezetője, John C. Middlebrooks, fül-orr-gégész és biomérnök professzor a Michigani Orvostudományi Egyetemen. "Ha a kezdeti, állatkísérletekben elért sikereket meg tudnák erősíteni a jövőben állatokon és embereken végzett további kutatások, az emberi hallóideg beültetés 5-10 éven belül elérhetővé válhat" - mondta Middlebrooks. Vizsgálataik eredménye a Journal of the Association for Research in Otolaryngology c. szaklapban jelent meg.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás hallás süketség

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr89104235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása