Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Repülő és mélyvénás trombózis

2007.07.03. 20:27 Orosz Viktória

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint feltétlenül tornáztatni kell lábainkat a hosszú repülőutak alatt és célszerű mellőzni az altatótablettákat is, hogy csökkenjen az akár halált is okozó vérrögök kialakulási esélye.  A WHO képviselői szerint bár a mélyvénás trombózis - amely egy vénában képződő vérrög - kialakulási esélye egyébként csekély, de a veszély megnő, ha sokáig egy helyben, összegörnyedt testhelyzetben maradunk. Vannak, akik különösen veszélyeztetettek, genetikai hátterük vagy életmódjuk miatt. Korábbi tanulmányok alapján az átlagnépesség körében a mélyvénás trombózis kialakulását 1 a 6000-hez teszik bármilyen négy óránál hosszabb utazás esetében. "Egy konkrét, repülővel utazó személy esetében a vérrög kialakulási esélye elenyésző. A probléma az, hogy emberek tömegei utaznak a repülőgépeken, így a rendkívül kicsi kockázati arány a nagyszámú utazóközönségre alkalmazva mindjárt akkora lesz, hogy a betegség a közegészségügy szintjén valódi problémát jelentsen" - mondta Patrick Kesteven, a kutatásokban közreműködő angol orvos. A genfi székhelyű Nemzetközi Légi Közlekedési Társaság szóvivője, Anthony Council elmondása szerint számos légi társaság tájékoztatja utasait a kockázatról. "Azoknak, akik a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak, azt tanácsoljuk, konzultáljanak orvosukkal, mielőtt repülőre szállnak" - mondta a szóvivő.

Szólj hozzá!

Címkék: repülés trombózis

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr16111063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása